Říj 192015
 

CibuleČesnek a cibule jsou nedílnou součástí naší kuchyně. Najdeme je v nesčetném množství teplých i studených jídel, která jim velmi často vděčí za svou jedinečnou chuť a vůni. Má to ale jeden nemilý háček. Po konzumaci potravin, které obsahují obě tyto cibuloviny, bohužel také musíme řešit problém s nepříjemným zápachem z úst. Zvláště nepříjemné je to v případě různých společenských či romantických setkání. Ale jako téměř u všeho i v této situaci existuje několik osvědčených doporučení, která pomáhají potíže řešit.

1. ne vždy je to možné, někdy to může mírně pokazit chuťový zážitek z jídla, ale pokud bojíme nepříjemného zápachu po česneku nebo cibuli, velmi často stačí hned po dojedení vypít skleničku tučnějšího mléka a pak ještě půl skleničkou vykloktat. Čím dříve, tím lépe.

2. hořčice obsahuje suroviny, které velmi úspěšně eliminují nepříjemné vůně. Pokud se chceme zbavit zápachu, nabereme si do úst lžičku tohoto dochucovadla, minutu je převalujeme a pak pořádně vypláchneme. Poté bychom měli ještě malou lžičku polknout. K tomuto účelu používáme obyčejnou plnotučnou bez jakýchkoliv speciálních příchutí.

3. už naši dědové velmi dobře věděli, že když si s kamarády dají nějakou tu sklenku navíc, jejich nejlepším přítelem je petrželka. Tedy přesněji žvýkání petrželové nati, které velmi úspěšně přebije všechny nehezké zápachy, čili i cibuli nebo česnek. Na druhou stranu našim babičkám bylo téměř vždy jasné, že dědeček nevoní jako petrželový záhon jen tak bezdůvodně.

4. žvýkat nemusíme jen petrželku. S vůní cibule a česneku si poradí i různé bylinky a koření. Oblíbená je máta, hřebíček, skořice, kardamom a skořice. Vhodný je i mátový čaj, který navíc pomůže s lepším trávením po těžkém jídle.

5. pokud jsme už nějaký čas po jídle a přemýšlíme o svačince, zajímavou možností může být kvalitní jogurt s živými kulturami (čili žádné ty light zvlášnosti a většinou se nehodí moc ani ty různé slazené a ochucené). Zdravé bakterie reagují na sirovodík a pomáhají ho neutralizovat. Právě ten nejvíc odpovídá za intenzitu vůně česneku i cibule.

6. káva nám také může pomoci. Tedy přesněji nebudeme potřebovat šálek silného černého kafe ale několik zrnek, která rozžvýkáme. Jejich aroma vůni cibulovin velmi dobře zahluší.

7. milovníci kyselého si mohou dopřát co nejméně rozředěnou citronovou šťávu a nebo dokonce prostě pár minut citronek cucat.