Říj 042013
 

Zázvorový čaj můžeme bez problémů  koupit už předpřipravený v obchodě či lékárně, ale jeho kvalita není to pravé ořechové. Skutečně dobrý domácí lék s kvalitními účinky si připravíme pouze z čerstvého kořene. Recept je velice jednoduchý, existuje více různých variant, mezi kterými si můžeme podle chuti vybírat.

A proč bychom si vlastně měli zázvorový čaj vařit? Odpověď je prostá, má blahodárné zdravotní účinky na náš organismus a toho by byla škoda nevyužít. Během podzimu a zimy určitě doceníme jeho schopnost rychle rozehřát organismus a také se nám hodí posílení imunity a schopnost bojovat proti různým zánětům. Hodí se i lidem, kteří mají problémy s tlakem, navíc pomáhá regulovat úroveň cholesterolu. A pokud nás často trápí zažívání, určitě bychom si zázvorový čaj měli dopřávat častěji, zlepšuje trávení i metabolismus. Také se doporučuje, pokud máme potíže s cestovní nevolností, dost často po něm sahají maminky, které týrá žaludek během těhotenství. Ale v požehnaném stavu si musíme dávat velký pozor, zázvor může pomoci jen ve velmi malých dávkách a to pouze na začátku, později by zdraví škodil, dokonce může vyvolat předčasný porod.

No a nyní se podívejme na varianty receptu na zázvorový čaj:
1. vezmeme si kousek kořene, oloupeme ho a nastrouháme na jemném struhadle. Dáme do hrnce a polévkovou lžíci nastrouhaného koření zalijeme litrem vody. Uvedeme do varu a na malém plamínku necháme vařit přibližně dvacet minut. Vmícháme lžíci až dvě (podle chuti) cukru, přidáme šťávu vymačkanou z jednoho citronu, rozmícháme a horký čaj ihned podáváme. Tento nápoj můžeme podávat i v létě řádně vychlazený a posypaný troškou mletého pepře.
2. do varu uvedeme půl litru vody, přidáme na tenké plátky nakrájené tři centimetry kořene a vše na mírném ohni povaříme pod pokličkou čtvrt hodiny. Tekutinu přecedíme, přidáme půl skleničky plnotučného mléka a osladíme jednou až dvěma lžícemi medu.
3. přibližně pět centimetrů zázvoru nasekáme či nakrájíme na malé kousky, zalijeme půl litrem vody a vaříme na menším ohni dvacet minut. Zázvorový čaj přecedíme, osladíme malinovým sirupem podle chuti a co nejteplejší podáváme.
4. poslední recept je pro ty, kteří z nějakého důvodu nemají doma čerstvý zázvorový kořen, ale ve spíži našli sáček sušeného. Malou zarovnanou lžičku koření zalijeme v hrnečku vroucí vodou a necháme louhovat přibližně dvě minuty. Pak už čaj jen osladíme podle potřeb a zase co nejteplejší vypijeme.