Pro 252013
 

Hořčice patří v našich kuchyních mezi jedno z nejčastěji používaných dochucovadel. Má docela starou historii, na první recepty můžeme narazit už ve antickém Římě. Už tehdy si lidé všimli, že dokáže pokrmy obohatit o velmi zajímavou chuť a navíc má pozitivní účinky na zdraví. Můžeme ji koupit v obchodě, ale tam si nikdy nejsme jisti kvalitou použitých surovin a také prodávané výrobky převážně obsahují různé konzervanty. Řešením je výroba domácí hořčice, která není vůbec složitá a efekt nadchne i největšího gurmána.

A jaké jsou vlastně účinky hořčice na zdraví? Mimo jiné povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení, ale to samozřejmě není všechno. Její hlavní složkou jsou hořčičná semínka, která mají detoxikační a antibakteriální účinky.  Častým přírodním dodatkem je kurkuma, které toto dochucovadlo vděčí za sytou žlutou barvu. Kurkuma je také velmi kvalitním antioxidantem. Bojuje s bakteriemi, plísněmi a působí protizánětlivě. Ve složení hořčice můžeme najít i ocet. Pokud použijeme nějaký kvalitní druh, tělu dodáme vitamíny, organické kyseliny a užitečné minerály. Navíc zlepšíme spalování tuků v našem organismu. Ale pozor, ocet má blahodárné účinky jen v malém množství, to co je v hořčici, stačí bohatě, rozhodně bychom ho neměli pít po sklenkách. Do některých prodávaných i domácích hořčic se přidává i křen, ten kromě vitamínů a vláknin tělo chrání a léčí během různých infekčních onemocnění, tradičně se podává při kašli a rýmě. Také má mírně močopudné účinky.

Receptů na výrobu domácí hořčice je nepřeberné množství. Takže představíme jakýsi základ, který si pak každý může podle svých osobních preferencí různě upravovat a zdokonalovat. Připravíme si sto padesát gramů semínek světlé a tmavé hořčice (na začátek je užitečné vyzkoušet poměr jedna ku jedné, většina lidí používá více světlé), která rozdrtíme spolu se lžičkou mořské soli a půl lžičkou kurkumy,  v hmoždíři nebo rozmixujeme (sůl je možno do mixéru přidat na konec jen aby se dobře rozmíchala). Hrubší struktura není na škodu, ale to samozřejmě záleží na chuti každého z nás. Pak přilijeme padesát mililitrů vařící vody a vše dokonale rozmícháme. Pokud je někde rozmixovaná hořčičná hmota ještě úplně suchá, přilijeme trošku vody navíc. Ale nepřeháníme, protože ještě přijde ocet – přibližně půl až čtvrtě sklenky (čím ostřejší, tím ostřejší i výsledná chuť dochucovadla, na začátek raději nezkoušejme nejlevnější lihový), který přimícháme nakonec. Nakonec se domácí hořčice dá do vyvařených skleniček a uskladní v lednici. Pokud možno by měla ještě dozrávat alespoň dva dny, i když další chutě nabírá ještě přibližně čtrnáct dní.

tip: dochutit tuto základní domácí hořčici lze například křenem (dvě lžíce čerstvě a velmi jemně nastrouhaného), medem (dvě lžíce tekutého), příchuti přidáváme až po octu. Lze také experimentovat s poměry vody a octa.