Srp 132015
 

Během veder strmě stoupá spotřeba zmrzliny. Pokud si chceme dopřát mrazivé ochlazení na letní procházce, tak je jasné, že musíme sáhnout po nějakém prodávaném výrobku. Ale jestliže na ni máme chuť i doma, můžeme si místo nákupů různých pochutin s konzervanty a barvivy vyrobit zdravou domácí zmrzku. Není to vůbec složité a sice se zmrzlinovačem je výsledek nejlepší, ale v jednoduché verzi, která nás v horku také osvěží, stačí i mrazák.

1. vezmeme si oblíbené ovoce nebo zeleninu a všechno rozmixujeme do hladka. Pokud je výsledek příliš suchý, vmixujeme ještě jogurt (případně lze použít i mléko nebo vodu), aby nám vznikl koktejl – ale například u melounu či citrusů by to nemělo být nutné. Sladíme podle chuti, jen samozřejmě cukr zdravost výsledné zmrzliny výrazně snižuje (lze ho nahradit případně medem nebo stévií). Dáme do ledničky vymrazit ve vybraných nádobkách či formičkách na zmrzlinu.

2. první metodu se dá i otočit, hodí se to v situaci, kdy chceme někoho rychle pohostit – u způsobu číslo jedna to moc nepůjde, protože výroba takové domácí zmrzky trvá několik hodin. Stačí jen když máme své oblíbené ovoce a zeleninu nachystané na mrazáku. Pak už potřebujeme jen dostatečně výkonný mixér a rovnou připravenou hladkou drť-zmrzlinu můžeme nakládat do mističek.

3. můžeme si také udělat klasickou zmrzlinu na vaječném základě. Je to jen mnohem pracnější. Skleničku mléka si ohříváme s půl skleničkou moučkového cukru nebo jiného vybraného sladidla. Pokud chceme mít zmrzku vanilkovou přihodíme trochu vanilky (v nouzi vanilkový cukr), pokud čokoládovou, vmícháme trochu rozdrobené čokolády. Děláme to na menším ohni za stálého míchání až do doby, než mléko začne vřít. Odstavíme ho ze sporáku (pokud jsme použili vanilku, tak tu vylovíme). V hrnku si utřeme pět větších žloutků a pak do nich postupně začneme vtírat uvařené mléko. Všechno znovu dáme na sporák a za neustálého míchání vaříme na plameni dokud směs nezačne houstnout a lepit se na lžíci. Sundáme ze sporáku, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme vychladnout. Nakonec si už jen vyšleháme ze dvou sklenic co nejtučnější smetany šlehačku a obě suroviny smícháme. Domácí zmrzlinu ještě musíme nechat přibližně šest hodin na mrazáku.

Tip na konec, do všech zmrzlin můžeme vmíchat například různé nasekané oříšky.