Zář 042017
 

S rostoucí popularitou zdravé výživy se na naše stoly pomalu vrací i výrobky obsahující pšenici špaldu. Jedná se o velmi starou kulturní plodinu, kterou člověk pěstuje více než osm tisíc let. Přinejmenším již od středověku ji také doporučovali lékaři a léčitelé. Například svatá Hildegarda špaldu považovala za nejlepší druh obilí a psala, že kdo ji pravidelně jí, bude mít zdravou krev i tělo a také lepší náladu a klid na duši.

O špaldě

Důvod, proč pšenice špalda na více než století téměř vymizela z našich jídelníčků, je docela prozaický. Přestalo se ji pěstovat ve velkém, protože jiné odrůdy pšenice měly výrazně lepší výnosy. A velmi dlouhou dobu bylo v zemědělství nejdůležitějším kritériem množství a na zdraví se až tolik nehledělo. V posledních desetiletích se ale situace pomalu mění. Zemědělce samozřejmě velké výnosy zajímají neustále, ale jsou si vědomi i toho, že pořád roste počet lidí, kteří jsou ochotni si připlatit i za kvalitnější a zdravější produkty. A tuto podmínku špalda bez debat splňuje. Navíc je relativně nenáročná a nepotřebuje nějaké intenzivní hnojení. Díky delším klasům je výrazně odolnější. Mnohem lépe odolává plísním, škůdcům a různým onemocněním, takže se při jejím pěstování nemusí využívat chemické postřiky. Tvrdší slupka zrna špaldy chrání před negativním vlivem škodlivin rozptýlených v ovzduší a dokonce i před radioaktivitou.

Co obsahuje

Díky moderním vědeckým výzkumům víme, že špalda má v porovnání s jinými druhy pšenice nejvyváženější složení. Tělu dodá jisté množství nenasycených kyselin, sacharidy, bílkoviny, vlákninu, minerály (železo, fosfor, vápník, hořčík) a samozřejmě také vitamíny (A,B,D,E) a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Fytosteroly ze špaldy pomáhají regulovat hladinu cholesterolu a tím chrání i naši oběhovou soustavu. Některé substance obsažené v tomto druhu pšenice mají antibakteriální účinky –  občas se je označuje za takzvaná přírodní antibiotika. Léčitelé doporučují pravidelnou konzumaci špaldy lidem, kteří mají problémy s trávicím ústrojím, trpí častými infekcemi, mají potíže zvládat stres, při revmatických onemocněních a také pro celkové posílení obranyschopnosti organismu. Dost často se využívá při různých detoxikačních kúrách a také po dlouhodobém užívání nějakých léků.