Dub 072014
 

Granátové jablko je plodem granátovníku obecného, keře pocházejícího z Blízkého Východu a Středozemí. U nás má tento plod stále jistý nádech zvláštní exotiky, ve skutečnosti se jedná o ovoce, které člověk pěstoval již v nejhlubším starověku. Připomíná trochu naše klasické jablko, je potaženo tužší kožnatou slupkou, pod kterou se schovávají rosolovité kuličky. Ty jsou nejen sladké a chutné, ale také velmi zdravé.

I když se granátové jablko skládá téměř z osmdesáti procent z vody, je také bohatým zdrojem vitamínů (A, B, C, E), minerálů (sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, selen, zinek) a navíc obsahuje zdraví prospěšné aminokyseliny. Doporučuje se těhotným ženám a lidem s cukrovkou či vysokým tlakem. Šťáva z granátového jablka pomáhá odstranit stres a také ji s mírnou nadsázkou lze označit za jakýsi elixír mládí – látky, které toto ovoce obsahuje, mají mimo jiné blahodárný účinek na pleť i vlasy. A tím to nekončí. Zázračný středomořský plod pomáhá bojovat s negativními efekty doprovázejícími menopauzu a snižuje menstruační bolesti. Jako léčivo se v podobě odvaru používala také kůra granátovníku, podávala se proti průjmům a různým parazitům.

Pokud chceme využít všechny vlastnosti granátového jablka, musíme si umět v obchodě dobře vybrat, protože kvalita dováženého ovoce a zeleniny je u nás dost často velmi mizerná. Prvním znakem je barva kožnaté slupky, zjednodušeně se dá říci, že čím tmavší (převážně sytě červená či nafialovělá), tím zralejší je ovoce uvnitř – slupka také může být mírně naprasklá. Ale není dobré se řídit pouze zrakem. Je dobré vzít granátové jablko do ruky a jemně ho zmáčknout, nezralé ovoce nevydá žádný zvuk, po stisknutí dobrého plodu bychom měli uslyšet a pod prsty také ucítit jemné prasknutí. Pozor, jestli je slupka příliš měkká, může se stát, že vevnitř už začal hnilobný proces.

A jak bychom měli granátové jablko jíst? Nejdřív se musíme dostat dovnitř, slupka je nejedlá. Na to existuje několik způsobů, ten nejjednodušší spočívá v rozříznutí ovoce a průběžném loupání a vydlabávání kuliček. Někdy ale potvůrky drží jako přibité. Tam může pomoci mírně náročnější metoda. Odřízneme špičku a pak ještě na několika  místech jemně nařízneme slupku. Ovoce umístíme na pět až deset minut do vody a pak granátové jablko (stále namočené v misce) začneme rozebírat na menší části. Slupky by se měly vznášet na hladině, kuličky klesat na dno. Pak už stačí vše jen přecedit. Ovoce lze jíst jen tak, skvěle se hodí do jogurtu či musli, oblíbené je i v různých salátech. Občas se granátové jablko peče s masem nebo se k němu podává v podobě různých omáček podobně jako naše brusinky či klikva.