Dub 262017
 

Nadpis pravděpodobně působí mírně jako protimluv, protože hranolky jsou asi pro téměř každého člověka jednoznačně synonymem nezdravého stravování. A dá se říci, že oprávněně. Pomfrity, které si převážně dopřáváme, opravdu našemu organismu příliš neprospívají. Ale dá se to změnit. Hranolky lze doma připravovat tak, že budou výrazně zdravější, než jsme byli zvyklí.

Co nám škodí

Největším problémem u hranolek je tuk. Lidský organismus ho potřebuje, ale jen v jistém množství a také musí mít nějakou kvalitu. Což u hranolek většinou nebývá. Podle různých výzkumů ty kupované v restauracích a smažené doma mohou obsahovat dokonce více než třicet procent tuku. A množstvím to nekončí. Při přípravě hranolek se velmi často používají nekvalitní oleje s vysokým obsahem transmastných kyselin, které výrazně zvyšují riziko výskytu různých srdečních a cévních onemocnění. Nevhodně dobraný tuk navíc při teplotě sto osmdesát stupňů a více se začne rozkládat mimo jiné i na karcinogenní akrolein, který se pak dostane i do hranolek. Velmi často se také místo kvalitních brambor smaží předpřipravené polotovary, ve kterých můžeme objevit další nežádoucí látky. No a navíc se hranolky převážně prodávají a připravují příliš slané.

Zdravé z trouby

Z výše uvedeného asi jednoznačně vyniká, že relativně zdravé hranolky mohou vzniknout jen při přípravě, kdy nepoužijeme vůbec tuk a nebo ho použijeme naprosté minimum. No a samozřejmě musíme zapomenout na polotovary. Hranolky si raději vyrobíme sami z čerstvých brambor. Kvalitní brambory (sáhneme po typu B) oloupeme a nakrájíme je na požadovanou velikost. Namočíme do studené vody (ideálně na půl hodiny). Pak je opláchneme a osušíme. Na plech rozložíme připravené hranolky a poprášíme je jemně solí nebo kořením. Druhá varianta je samozřejmě zdravější i když chuť je pak trochu jiná. Použít můžeme tymián, bazalku, rozmarýn, šalvěj, majoránku nebo oregano či česnek. Plech dáme do trouby rozpálené na dvě stě stupňů a vše pečeme přibližně dvacet minut nebo do doby, kdy brambory začnou dostávat jemně nazlátlou barvu. Jestliže si nedokážeme představit hranolky připravované úplně bez oleje, tak postup malinko upravíme. Osušené erteple vložíme do hrnce s pokličkou, nalijeme na ně panáčka oleje s rozmíchanou solí či kořením a opatrně ale pečlivě je promícháme a protřepeme tak, aby se nám všechny jemně promazaly a zároveň nerozbily. Teprve potom je dáme na plech a upečeme.

Zdravější smažení

Jsou ale samozřejmě lidé, kterým hranolky z trouby prostě nechutnají. Správný pomfrit je pro ně pouze smažený. I v takovém případě lze přípravu upravit tak, aby výsledek škodil zdraví co nejméně. Samozřejmostí je výběr kvalitního tuku, který zvládá vysoké teploty bez přepalování. Pokrájené a opláchnuté brambory musíme velmi pečlivě vysušit a pokud jsme je vytáhli z lednice či studeného sklepa, necháme je ohřát na pokojovou teplotu. Do hlubokého oleje rozehřátého na sto devadesát stupňů házíme hranolky po malých dávkách. Díky tomuto postupu se velmi rychle vytvoří kůrčička, která zamezí většímu nasáknutí tukem. Po minutě až dvou je vytáhneme a do oleje vložíme další porci. Na konci uděláme druhou fázi smažení, která by měla trvat přibližně čtyři až pět minut (dozlatova – délku smažení ovlivní jejich velikost) a teplotu oleje nastavíme na sto šedesát stupňů. Vše pak necháme odsát na papírové utěrce. Výsledkem budou výborné hranolky s nízkým obsahem tuku a s minimálním množstvím škodlivin vznikajících při delším přepalování oleje.