Úno 032015
 

Želatinové bonbony většina dětí zbožňuje. Bohužel každému, kdo pečlivěji prozkoumá jejich složení, začnou vstávat vlasy hrůzou na hlavě – jsou plné různých chemikálií, které rozhodně malému človíčkovi neprospívají. Proto je rozumné nákup milovaných medvídků co nejvíce omezit a nebo si je prostě začít vyrábět doma z jednoznačně ověřených surovin. Recepty jsou snadné, níže uvedeme pár příkladů, které pak lze různě podle chuti modifikovat a vylepšovat.

Recept na želatinové bonbony ze sirupu

Dvanáct lžiček želatiny v prášku nasypeme do hrnce, zalijeme sto mililitry studené vody a odstavíme na deset minut. Pak vše na malém ohni uvedeme ohříváme, dokud se nám želatina nerozpustí. Souběžně v druhém hrnci ohřejeme deci vybraného ovocného sirupu (pozor při výběru na jeho složení, nejlepší je samozřejmě domácí). Pak už stačí jen obě tekutiny smíchat a rozlít do formiček (ideální jsou silikonové). Po vychladnutí formy dáme zatuhnout na pár hodin do lednice.

Recept na želatinové bonbony ze šťávy

Želatinu (stejné množství jako v případě sirupu) zalijeme dvěma deci vybrané šťávy a odstavíme na deset minut. Pak ji ohříváme až do rozpuštění a podle sladkosti šťávy a chuťových preferencí případně vše ještě osladíme cukrem nebo medem. Po dokonalém rozpuštění rozlijeme do formiček, necháme vychladnout a přemístíme do ledničky.

Recept na želatinové bonbony z lesního ovoce

Do hrnku nasypeme skleničku lesního ovoce, zalijeme skleničkou pomerančové šťávy a vaříme na malém ohni pod pokličkou do rozvaření. Všechno rozmixujeme dohladka. Přidáme osm lžic želatiny, ohříváme, rozmícháme a necháme přibližně deset minut. Rozlijeme do formiček, vychladíme a v lednici dáme zatuhnout.

Čtyři malé připomínky na konec. Jestliže nemáme vhodné formičky, můžeme si bonbony udělat tak, že horkou tekutinu nalijeme do nějaké skleničky, po ztuhnutí a vychlazení ji vyklopíme a všechno rozkrájíme na kostičky, kroužky či obdélníčky. Bonbony je nejlepší držet v chladu čili v lednici. Ten kdo nemá rád želatinu a nebo odmítá jakékoliv produkty zvířecího původu, může místo ní samozřejmě použít agar, s kterým lze také dosáhnout skvělé výsledky. Zdravé bonbony lze vytvořit tak, že k uvedeným surovinám přidáme nějaký vitamínový či bylinkový výtažek.