Dub 052017
 

Kapusta kadeřavá, známá také pod názvem kadeřávek nebo jarmuz, dlouhou dobu v našich kuchyních odehrávala jen roli popelky. Málokdo ji při vaření používal, pokud se vůbec na stole objevila, tak většinou jen jako zelená ozdoba nějakých pokrmů. V posledních letech se to mění. Kadeřávek začíná dobývat zpět ztracené pozice*. Mimo jiné i proto, že je velmi zdravý.

Superpotravina

Někteří odborníci řadí kadeřávek mezi takzvané superpotraviny. Čili potraviny, které nás nejen nasytí, ale navíc v nebývalé míře pomáhají organismus chránit před různými chorobami nebo nás v některých případech dokonce přímo léčí. Má velmi vysoký obsah vitamínu K, který je v těle zodpovědný za správné fungování srážlivosti krve a dobrou činnost jater. Také má vysoký obsah dobře vstřebatelného vápníku (více než mléko) a navíc slušné množství železa.

Podobně jako brokolice i kadeřávek obsahuje sulforafan, který podle moderních výzkumů může působit jako prevence proti rakovině. Navíc má protizánětlivé i antibakteriální účinky a může účinně pomáhat v boji s žaludečními vředy způsobenými Helicobacterem pylori. Vědci také zkoumají vliv této látky na vznik a rozvoj různých neurodegenerativních onemocnění, jako je například Alzheimer, roztroušená skleróza či Parkinsonova nemoc.

V kadeřávku najdeme i kvercetin, který pomáhá chránit srdce i celou oběhovou soustavu a navíc brzdí alergické reakce v našem organismu. Tato zelenina je navíc kvalitním zdrojem antioxidantů, jako například vitamín E (lidově nazývaný vitamínem mládí, krásy a plodnosti), A, lutein a zeaxanthin. Ty poslední tři navíc pomáhají udržovat náš zrak v dobré kondici, což je v dnešní době, kdy oči neustále namáháme u různých obrazovek, extrémně důležité.

Není růže bez trnů

Kadeřávek si místo na našich stolech rozhodně zaslouží. Zvlášť užitečný je pro lidi, kteří omezují konzumaci masa a mléčných výrobků. Ale v některých případech je lepší se mu raději vyhnout a nebo to s jeho konzumací nepřehánět. Týká se to hlavně lidí, kteří mají potíže se správným fungováním štítné žlázy, protože podobně jako jiné brukvovité má velmi vysoký obsah goitrogenů (zvláště v syrovém stavu). Tyto látky potlačují její činnost. Z důvodu vysokého obsahu šťavelanů kadeřávek také není příliš vhodný pro lidi, kteří mají ledvinové i močové kameny a často trpí bolestmi svalů a kloubů

* Kadeřávek byl velmi oblíbený už v antickém Řecku a Římě. V našem regionu se pěstoval a využíval od středověku. Později ho vytlačila obyčejná kapusta a jiné zemědělsky a gastronomicky „výkonnější“ plodiny. Za renesanci vděčí částečně i japonskému výzkumu prováděnému během druhé světové války doktorem Niro Endo. Ten vymyslel a následně zkoumal zeleninový nápoj aojiru, který obohacoval velmi chudou válečnou stravu obyvatelstva. Zjistil, že jeho nejhodnotnější složkou je… právě kadeřávek.