Lis 102014
 

Želatina je velmi čistá a lehce stravitelná bílkovina, která se v dnešní době vyrábí vyvařením převážně hovězích či vepřových kůží a kostí. Dříve se používala hlavně v podobě klihu ke spojování různých dřevěných povrchů, později se zjistilo i zajímavé potravinářské využití a nakonec se ukázalo, že se jedná o potravinu, které prospívá lidskému zdraví. Pozitivní účinek želatiny na klouby, či přesněji jejich pevnost, je známý – obsahuje látky zlepšující tvorbu kolagenu. Ale to není všechno.

1. působení na klouby, jak už bylo uvedeno, je obecně známo. Důležité je to zvláště v pozdějším věku, kdy lidský organismus vytváří kolagenu stále menší množství. Navíc zlepší kostí a také může snížit bolesti spojené s artrózou.

2. snížená tvorba kolagenu nedopadá pouze na klouby. Ovlivňuje také naši kůži, která je čím dál tím méně elastická, vysychá a tvoří se na ní vrásky. Pravidelná konzumace želatiny tento proces výrazně zpomalí. Jen pozor, musí se začít pokud možno brzy – obecně k prvním viditelným efektům nižší tvorby kolagenu může docházet již po třicítce.

3. nezávisle na věku pravidelný přísun želatiny může pomoci lidem, kteří mají slabé nehty.

4. želatina je také vhodná pro každého kdo má slabší vlasy, které se často třepí a lámou. Navíc od určitého věku může zpomalit problémy spojené s jejím vypadáváním.

5. je velmi dobrým zdrojem bílkovin, díky tomu je vhodná a často doporučovaná pro sportovce, kulturisty a fyzicky aktivní lidi. Je skvělou alternativou různých chemických koktejlů. Zároveň tlumí pocit hladu, takže člověk nemá tendence se zuřivě přejídat.

Želatinu můžeme tělu dopřát v různých speciálních směsích prodávaných v lékárnách (většinou se jedná o přípravky na klouby). Je to relativně finančně náročné a proto při dlouhodobějších kúrách (obecně se první pozitivní efekty doplnění kolagenu objeví přibližně až po čtvrt roce) je dobré popřemýšlet o levnější domácí alternativě . Každý den si můžeme rozpustit 2 lžičky (čili asi pět plátků) želatiny a vypít. Výsledek bude podobný a cenová náročnost mnohonásobně nižší. Navíc pro vylepšení efektu jí můžeme každý den zahušťovat polévky, omáčky, přidávat ji k jogurtům, do mléka nebo si z pravé ovocné šťávy a želatiny uděláme domácí gumové medvídky. Na talíři by se nám navíc měly častěji objevovat masové vývary (vařené i s kostí a kůží) a samozřejmě neuškodí ani různé tlačenky a huspeniny.