Led 242014
 

V naprosté většině kuchařských receptů se z pórku využívá jen jeho bílá část. Je velmi jemná, hodí se jak k tepelnému zpracování, tak i ke studené úpravě. Ale co s tím zbytkem? Pro většinu lidí je zelená část jen odpad, který skončí převážně v odpadkovém koši nebo na kompostu. A to je chyba. Protože právě tyto listy jsou doslovně nabité zdravím.

Důvod, proč se nevyužívá zelená část pórku je dost samozřejmý. Jednak lidé nevědí, že to lze a navíc ten kdo ji ochutnal, zjistil, že je velmi výrazná (za ostrost či pikantnost může zvýšený obsah silic) a tu bílou rozhodně nenahrazuje. A proto je nutno k ní vlastně přistupovat jako k samostatné zelenině. Má vysoký obsah vitamínů A, B, C a E – ty najdeme i v bílé, ale tam je jich výrazně více, převážně se uvádí dvojnásobný rozdíl i když to samozřejmě trochu závisí na konkrétní rostlině.

A jak tu zelenou část využít v kuchyni? Podívejme se na několik receptů, které mohou být do budoucna inspirací. Obecně se hodí do salátů, polévek a také ho můžeme zkusit zapéci. Při zpracování nezapomínejme odstranit poničené a suché koncovky.

1. zelená polévka – suroviny: 400 gramů hrášku (mražený nebo čerstvý), 1 cibule, 3 menší brambory, 1/2 svazečku zelené petrželky, listy z jednoho pórku (to co odřízneme za bílou částí), olivový olej, pepř, sůl. Staré brambory oloupeme, mladé jen pořádně vydrbeme. Nakrájíme je na kostky, nasekáme cibulí, zalijeme přibližně 1,2 litrem vody a vaříme do měkka. Přidáme nasekanou petrželku, pórek a hrášek, přilijeme lžíci olivového oleje, podle chuti osolíme a opepříme čerstvě nadrceným pepřem a krátce povaříme. Nyní stačí už jen vše rozmixovat do hladka a polévku můžeme podávat.

2. salát z pórku a žampionů – suroviny: zelená část z jednoho pórku, 1 kilogram žampionů, 5 vajec na tvrdo, majonéza, pepř, sůl. Žampiony očistíme, omyjeme a povaříme přibližně dvacet minut. Pak je nasekáme a nebo na hrubo rozmixujeme (neměly by být úplně na kaši). Uvařená vajíčka oloupeme a také nasekáme. Zelenou část středního pórku pečlivě omyjeme, zbavíme ošklivých koncovek listů a nakrájíme na menší nudličky. Všechno dáme do mísy, přidáme podle chuti majonézu (pět až šest lžic by mělo stačit), opepříme, osolíme a pořádně promícháme.

3. zapečené brambory s pórkem a ricottou – suroviny: 1/2 kilogramu pórku (v celku, čili bílá i zelená část), 1/2 kilogramu brambor, 1/4 kilogramu ricotty (v nouzi lze nahradit tučným tvarohem), 2 vejce, 4 lžíce olivového oleje, sůl, celý pepř. Pórek pořádně omyjeme, zbavíme kořínků a oschlých listů, nakrájíme na kolečka a krátce osmahneme na olivovém oleji – měly by jen změknout ne se upražit. Osolíme. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a polovinu rozložíme na dno zapékací mísy. Na ně umístíme osmahnutý pórek, přikryjeme ho zbytkem brambor a vše zalijeme ricottou rozmíchanou s vejci, čerstvě nadrceným pepřem a trochou soli. Zapékáme na sto osmdesát stupňů přibližně hodinu.