Dub 112012
 

Zelená dieta je jedním ze způsobů, jakým své tělo můžete očistit od vlivu různých škodlivých toxinů. A zároveň se vám při dodržení správných pohybových návyků pomůže i zdravě shodit několik nadbytečných kil.

Její název se vyvozuje od jídla, které se během diety jí. Jde o zelené (barevně, ne zralostí) ovoce a zeleninu. Za zelenou barvu rostlin odpovídá chlorofyl, který pohlcováním slunečního světla zároveň vytváří energii využívanou rostlinami pro růst. Chlorofyl je ale užitečný nejen pro rostliny, má blahodárný účinek taktéž na lidský organismus. Povzbuzuje množení červených krvinek, omezuje krvácení dásní a paradentózu. Taktéž pomáhá odstranit z našich střev zbytky nestráveného jídla a škodlivých látek, které při trávení mohou vznikat. Očišťuje ledviny a podporuje práci jater. Jak bylo již uvedeno na začátku, zbaví tělo škodlivých toxinů, těžkých kovů a redukuje počet volných radikálů. Obecně dokáže posilovat organismus.

Zelená dieta má několik docela jednoduchých zásad. Musíte si upravit všechny vaše chody tak, aby alespoň polovina jejich složení bylo zelené ovoce nebo zelenina. Místo koření používejte olivový olej, česnek a různé čerstvé bylinky. Celou dobu diety se vyhýbejte masům a mléčným výrobkům (s jednou výjimkou viz níže). Taktéž je ideální eliminovat smažené potraviny a různé polotovary. Sladkosti, slané zobání a jakékoliv návykové látky včetně kávy rozhodně k zelené dietě nepatří. Při tomto způsobu živení je důležitý vysoký přísun tekutin, naprostým minimem jsou dva litry denně. Vhodné jsou neperlivé minerálky bez příchuti, zelený čaj, různé zelené ovocné a zeleninové šťávy a také například odvar z pampelišek.

Vhodné produkty při zelené dietě
Zelenina: každá zelená zelenina se hodí, čím sytější zelená barva, tím je to lepší
zelí, brokolice, kedluben, růžičková kapusta, kapusta kadeřavá – mají hodně vitamínu C a beta-karoten, pomáhají očišťovat organismus
listová zelenina – saláty odkyselují a zároveň pomáhají trávit. špenát podporuje trávicí soustavu.
cuketa, dýně – jsou lehce stravitelné, mají pozitivní vliv na trávicí soustavu, dodají tělu velké množství výživných látek
okurky – pomáhají odstranit z těla nadbytečné tekutiny a díky tomu eliminují i různé škodlivé látky v nich obsažené
Ovoce:
jablka – jsou velmi bohatým zdrojem vlákniny, která pomáhá odstranit z našich střev nestrávené zbytky potravin. Mají také velké množství vitamínu C. Vybírejme si zelenější odrůdy, ne čistě červené.
kiwi – je výtečným zdrojem vitamínu C. obsahuje enzymy které urychlují metabolismus
hrozna (zelená) – jsou bohatým zdrojem draslíku, který odstraní z těla nadbytečné a zbytečné tekutiny a také obsahují polyfenoly, které mají antikarcinogenní účinek
hrušky – mají močopudný účinek a obsahují jód, který má pozitivní vliv na štítnou žlázu
avokádo – je výtečným zdrojem nenasycených rostlinných tuků, které mají kladný vliv na naše srdce

K tomu všemu je nutno přidat olivový a nebo řepkový olej, které jsou zdrojem kvalitních Omega 3 kyselin. Obecně urychlují metabolismus a tím odstraňují z těla škodlivé látky.
Důležité jsou také různé jogurty, podmáslí a kefíry (bílé, neslazené), které obsahují tělu prospěšné bakterie pomáhající při trávení a také vápník, který urychluje rozpad tukových buněk.

Pozor během zelené diety (měla by trvat jeden až tři týdny, méně nemá smysl, více může vám už škodit) se vyhněte užívání soli, která v těle zadržuje tekutiny a tím také různé škodlivé těžké kovy a toxiny.