Dub 192012
 

Zubní kaz je jednou z nejrozšířenějších nemocí na světě. To, že správná výživa má i důležitý vliv na omezení zubního kazu je záležitost známá již delší dobu, ale ačkoliv jde i o vědecky potvrzený fakt, tak stále ho většina lidí ignoruje.

Počátky zubního kazu se mohou objevit již během těhotenství, proto je velmi důležité, aby maminky dbaly na správnou výživu nejen po narození dítěte, ale i před jeho narozením – a to u sebe. Po narození je nutno dítě správně krmit, protože veškeré nedostatky, které vzniknou na chrupu v nejmladším věku je potom velmi obtížné eliminovat.  Ve výhodě jsou děti, které byly krmeny přirozenou cestou neboli mateřským mlékem, z hlediska výzkumů se ukázalo, že se u nich objevuje výrazně méně kazů než u dětí, které velmi rychle přešly na umělou stravu. Krmení do pozdějšího věku se také ukázalo jako pozitivní z hlediska zubů. První jídla, které dítě kromě mateřského mléka dostane, by měly obsahovat obiloviny a zeleninu – ideální jsou různé krémové polévky. Později jak dítě roste, do jeho jídelníčku by se měla dostat i normální syrová zelenina a taktéž by se neměly vynechat obiloviny. Je možné také postupně přidat žitný chléb, nejlépe pokud bude upečený doma – a nebo bude pocházet  z  důvěryhodné pekárny. Od nejmladšího věku je dobré děti neučit na sladké. Pokud již sladíme, používejme co nejpřirozenější sladidla, jako například je javorový sirup, med nebo například obilný slad – ale pozor, ani s těmito látkami nepřehánějme. Ideální je, pokud se výživa dětí skládá hlavně z produktů sezónních (a to nejlépe z lokálních zdrojů – čili když je období na rajčata, tak kupovat středoevropské a ne ty z Maroka) a samozřejmě čerstvých.

Od přibližně prvního roku života by se také ve výživě dětí měla objevit pevnější strava, které budou od drobečka vyžadovat také kousání a žvýkání.  Tvrdší potraviny umožňují správný vývoj čelistí a chrupu. Taktéž pozitivně ovlivňují tvorbu slin a trávicích šťáv. Z potravin, které by se měly co nejvíce omezit je nutno na prvním místě zmínit cukr, poté hladkou mouku a také sůl – jak cukr tak mouka mají ve zvyku se usazovat na zubech, následně fermentovat a tak přitahovat zubní kaz. Navíc na dětský stůl by neměly přijít různé chemické polotovary. Aby se podařilo udržet dutinu ústní v dobrém stavu, je také dobré omezit návyk „zobání“ čehokoliv mezi jídly, jednak to může být i pozdější příčinou nechutenství u dětí, ale hlavně z hlediska kazu po každém jídle přibližně na dvacet minut klesá úroveň pH v ústech a taková situace prospívá demineralizaci zubů. Jestli dítě neustále něco pojídá, tak i hladina pH v  ústech nemůže vzrůst na správnou hodnotu (nejvíce škody napáchají sladkosti – pokud je dítěti chcete dát, tak vždy ihned po hlavním jídle, nikdy ne mezi jídly). Taktéž (a to platí i pro dospělé) je velmi nevhodné jíst cokoliv  přímo před spaním.