Čvc 312013
 

Změna chutí během těhotenství je zdrojem mnoha různých zábavných i kuriózních historek. Každý asi někdy slyšel o okusování omítky či zajídání dortů kyselou okurkou a jiných podivnostech. Je to sice mírně zvláštní, ale ve skutečnosti není nějaký přehnaný důvod k panice, protože tento problém se týká většiny budoucích maminek. Podívejme se na to, co některé těhotenské chuti znamenají.

Maminky v požehnaném stavu mají asi nejčastěji nepřekonatelnou chuť na čokoládu či sladkosti, které ji obsahují. Vědci to zdůvodňují tak, že těhotenství je obdobím, kdy nejvíce toužíme po lásce a péči a zrovna čokoláda obsahuje fenylethylamin, který se také často nazývá drogou zamilovaných. Tento hormon přirozeně vzniká ve chvíli, kdy jsme „zaláskovaní“ a tak není divu, že během těhotenství maminky touží prožívat podobný pocit znovu a znovu.

Těhotné maminky také velmi často touží po různých mléčných výrobcích. Jejich hladká konzistence nás uklidňuje, podobný účinek má i cholin obsažený v mléku. Tyramin zase rozšiřuje cévy a povzbuzuje unavenější tělo a l-tryptofan v kombinaci se sacharidy zvyšuje tvorbu serotoninu, kterému se lidově velmi výstižně říká hormon štěstí. Podle některých vědců je také touha po laktóze ukrytou chutí na sladké.

Během těhotenství také máme často chuť na různé slané chroupání. Sice se zde nabízí automatické vysvětlení, že tělo touží po větším množství soli, ale ve skutečnosti je to trochu jinak. Různé chipsy a oříšky křupou a tím nám pomáhají při uvolňování napětí, které je částečně nahromaděno v našich čelistech. Proto můžeme docela bez problémů různé přesolené mlsy nahradit čímsi zdravějším, co při jídle vydává podobný, v těhotenství uklidňující, zvuk.

Velmi obvyklá je i chuť na hodně pikantní jídla, případně na různé kyselé pokrmy. Těhotenství je často spojeno s výrazně klidnějším režimem, možná i trochu nudou a člověku najednou začne scházet adrenalin. Chuťově velmi výrazné pokrmy nám ho částečně pomohou vytvářet.

Divných chutí během těhotenství se vůbec nemusíme děsit. Jak už bylo uvedeno v úvodu, je to normální jev a podle lékařů, pokud si vyloženě neubližujeme nějakým přejídáním či konzumací objektivně nezdravých věcí (a nebo dokonce věcí, které ve skutečnosti nejsou k jídlu, jako například krémy či prášky na praní), nemusíme nic moc řešit. Stačí se držet hesla všeho s mírou a jednou za čas si klidně dopřát utopence se šlehačkou. Tyto zvláštní chutě stejně s časem pominou.