Džusová dieta je skvělý nápad na podzimní detoxikaci organismu. Dokonce nám v některých případech může pomoci se zbavit nějakého toho přebytečného kila. Tělu dodá potřebné vitamíny a minerály, zbaví ho podzimní únavy a pomůže připravit na chladné měsíce. Pokud s ní nepřeháníme a dobře se nachystáme, může být pro zdraví i docela prospěšná – jako určitý druh půstu.
Příprava na detoxikaci organismu
Džusová dieta je docela radikální, proto je rozumné se na ni správně připravit. Jinak nás může čekat klasický jojo efekt doplněný únavou, stresem a podrážděností. Dva týdny před začátkem začneme postupně omezovat přísun tučných potravin a sacharidů. Průběžně je nahrazujeme zeleninou, luštěninami a ovocem a snižujeme kaloričnost jednotlivých porcí jídla. Omezíme také nápoje s kofeinem či jinými „povzbuzovadly“.
Důležité je také najít zdroj kvalitních džusů – v ideálním případě si vše budeme připravovat sami doma z čerstvých plodů v odšťavňovači. U kupovaných nápojů musíme dohlédnout na to, aby neobsahovaly jakýkoliv přidaný cukr nebo konzervanty. Obecně je nejrozumnější sahat po výrobcích označovaných jako Bio – většinou jsou u nich výrazně přísnější požadavky na kvalitu. Pozor, dieta opírající se o džusy není vhodná pro lidi, kteří trpní nějakým dlouhodobým onemocněním, jako je například cukrovka, pro rekonvalescenty, děti, těhotné i kojící maminky a také pro všechny, kteří vykonávají nějakou fyzicky náročnou práci nebo se každodenně věnují více hodin sportu. Lidé pravidelně užívající léky by se měli nejdříve poradit s lékařem.
Očista organismu pomocí džusů
Zásady džusové diety jsou velmi jednoduché. Prostě… po dobu jednoho týdne pijeme pouze kvalitní zeleninové a ovocné šťávy. Ráno začneme skleničkou s vlažnou vodou do, které vymačkáme citron. K snídani a svačině si dáme ovocný džus, od oběda pijeme už jen šťávy připravené ze zeleniny (pro chuť můžeme trošku ovoce přidat, ale opravdu jen opatrně). Můžeme je trochu ohřát nebo ochutit kořením – vhodný je kmín, bazalka, tymián, čerstvě drcený pepř, pálivá paprika, tymián nebo muškátový oříšek. V průběhu dne popíjíme minerálky a po večeři vypijeme bylinkový čaj – ideální je lipový, fenyklový nebo meduňkový.
Ze zeleniny preferujeme červenou řepu, mrkev, celer, kapustu, brokolici, zelí (ideální je přidat trochu kvalitního kysaného) a rajčata. U ovoce střídáme hlavně citrusy a jablka, občas je můžeme obohatit trochou exotiky nebo broskvemi, meruňkami, hroznem nebo švestkami. Po skončení diety se snažíme po dobu následujících dvou až tří týdnů co nejvíce hlídat tzv. zdravý jídelníček (v ideálním případě bude podobný jako těsně před ní – čili v každodenní stravě budou dominovat zelenina, luštěniny a ovoce). Dietu opakujeme nejdříve po třech měsících.