Podmáslí tradičně vzniká jako sekundární produkt při výrobě másla. Dobře vychlazené dokáže skvěle zahnat žízeň, zmírňuje pocit hladu a navíc se využívá při pečení různých koláčů a bábovek. Navíc má hodně zajímavých vlastností a je hodně zdravé. Takže určitě stojí za to popřemýšlet, jestli by se nemělo stát součástí našich každodenních jídelníčků.
Hodně vápníku
Podmáslí se pro nás může stát významným zdrojem tohoto důležitého minerálu (je to stejné, jako i u jiných mléčných výrobků). Sklenička dodá organismu kolem čtvrtiny potřebné denní dávky vápníku. O pravidelný přísun kalcia musíme dbát celý život. V dětství a během dospívání je nezbytný pro správný vývoj kostry. Ve starším věku zase zpomaluje řídnutí kostí a snižuje riziko rozvoje osteoporózy.
Vitamíny, probiotika a minerály
Kromě vápníku je podmáslí také zdrojem dalších zdraví prospěšných látek. Obsahuje kvalitní bílkoviny, vitamíny ze skupiny B a také draslík, fosfor i hořčík. Ale pro náš organismus je asi nejvýznamnější vysoký obsah probiotik. Bakterie mléčného kvašení posilují imunitní systém a zlepšují obranu před útokem škodlivých mikroorganismů. Také posilují trávicí systém, pomáhají udržet kvalitu zdravé mikroflóry v žaludku a střevech. Pití podmáslí se často doporučuje lidem, kteří trpí pálením žáhy a nadměrnou tvorbou žaludečních kyselin.
Na hubnutí
Podmáslí je skvělý nápoj pro každého, kdo přemýšlí o úspěšném boji s nadbytečnými kily. Jak je uvedeno již v úvodu, tento nápoj nás dokáže velmi dobře zasytit. A zároveň obsahuje již zmíněné bílkoviny a přitom nemá moc kalorií. Velmi dobře se hodí na přípravu různých smoothie, kde umí dokonale nahradit obyčejné mléko. Navíc je v porovnání s mlékem mnohem stravitelnější a nevyvolává tolik alergických reakcí.
Péče o pleť
Účinky podmáslí se dá využít i zevně. Je součástí mnoha domácích pleťových masek, v létě se dá krásně využít při ošetřování kůže spálené sluníčkem. Podmáslím můžeme také potřít hmyzí štípance – mělo by to výrazně zmírnit pocit svědění. Lze ho také přilévat do koupele. Díky tomu bude pokožka lépe hydratovaná, vyživená a zlepší se její elasticita.