Barvení vajíček patří mezi hezké velikonoční zvyky, při kterých se může zabavit celá rodina. Zvládnou ho i velmi malé děti. Jenže mrňousové mají také zvyk si vše, včetně ručiček, strkat neustále do pusy a tady mohou být běžně kupované chemické barvy na vajíčka menší problém. Ale není nutno je od barvení odhánět, matka příroda nám dala velký výběr různých barviv, která jsou zdravotně nezávadná.
Než se vrhneme na barvení, musíme si nejdříve připravit základ. Budeme potřebovat přibližně půl litru vody a lžíci bílého vinného octa a barvivo. Tím může být půl litru nakrájeného červeného zelí (tady možná budeme muset přidat maličko vody a octa navíc – vše musí být ponořeno) nebo jeden a půl lžíce kurkumy nebo slupky z šesti středních cibulí nebo půl litru na malé kostky nakrájené červené řepy nebo půl litru kopřiv a nebo na konec půl litru silné černé kávy (tu samozřejmě už neředíme další vodou a jen k ní přidáme vinný ocet). Základ s barvivem uvedeme do varu a na malém plaménku vaříme přibližně půl hodiny. Samozřejmě musíme si pořídit i vejce, pokud možno bílá – světlejší barvy na hnědá vajíčka bohužel nefungují.
A nyní se podívejme, jak dosáhnout různé hezké přírodní odstíny barev. Pokud není uvedeno jinak, vše děláme v přecezeném barvivu vychlazeném na pokojovou teplotu – v tomto případě vejce už musí být předem uvařená:
– lososová, vajíčka namočíme nejdříve na půl hodiny do kurkumy a poté na další půl hodiny do cibule
– levandulová, vejce namočíme na půl hodiny do červené řepy a poté na půl minuty do zelí
– modrá, vajíčka necháme v zelí osm až dvanáct hodin – čili nejpohodlnější je nechat prostě noc
– blankytná, vejce namáčíme do zelí na půl hodiny
– světlejší růžová, vajíčka necháme třicet minut v barvivu vyrobeném z červené řepy
– světlejší hnědá (béžová), vejce barvíme půl hodiny v kávě
– hnědá, vejce povaříme v cibulových slupkách
– tmavě hnědá, vejce vaříme v kávě
– oranžová, vajíčka namočíme na půl hodiny do cibule
– světle žlutá, vejce necháme půl hodiny namočené v kurkumě
– výrazně žlutá až zlatavá, vajíčka povaříme v kurkumě
– zelená, vejce povaříme v kopřivách a nebo je namočíme na půl hodiny do kurkumy a poté dobarvíme v červeném zelí
Silnější odstíny můžeme získat delší dobou namáčení do barviva. Barvy je možno také různě kombinovat a míchat. Pokud se nám líbí vajíčka blýskavá, můžeme je opatrně vyleštit po vyschnutí troškou oleje a nebo kůžičkou ze špeku.
Dobré čtvrteční odpoledne.Jsem ráda,že jste mne na facebooku pozvali na tuto stránku,je zde mnoho zajímavého,samozřejmě jsem doporučila dál a ráda.Díky za tyto stránky,přeji Vám aj vašim blízkým pevné zdraví,mnoho úspěchů v osobním aj profesním životě.Vaše Jarmila