Před časem byl na našich stránkách článek na téma jak zmrazit zeleninu a ovoce, aby se nám kvalitní letní a podzimní nabídka uchovala i na dobu, kdy na pultech obchodů jsou plody převážně ze skleníků a dovozu.* Mražení je velmi užitečnou formou konzervace potravin nejen proto, že potěší naše chuťové buňky. Ještě důležitější je, že prospívá našemu zdraví během období, kdy obecně imunita lidského organismu bývá mírně oslabena. Podívejme se na tři důvody, proč stojí za to si zeleninu a ovoce zmrazit a nebo, pokud jsme to z nějakých důvodů nestihli či nemohli, proč bychom měli jíst v zimě spíše kupovanou mraženou.
1. správně zmražená zelenina i ovoce si zachovávají velké množství zdraví prospěšných látek, které jsou obsažené v čerstvých plodinách. Během pozdního podzimu a zimy dost často jich obsahuje výrazně více než to dovážené cosi, co nám nabízí na pultech velkých obchodů.
2. díky všudypřítomné reklamě si mnoho lidí v dnešní době myslí, že nedostatky pravidelného přísunu vitamínů a minerálů v zimě lze dostatečně nahradit různými potravinovými doplňky. Není tomu tak. Ovoce a zelenina se neskládají pouze z minerálů a vitamínů, které nacházíme v oněch zázračných pilulkách. Je tam mnohem více látek, které náš organismus potřebuje ke správnému fungování. Kdybychom je všechny chtěli nahradit „chemií“, tak neděláme nic jiného než to, že jíme stovky různých léčiv a výsledek by byl stejně horší než ten, co nám i v mražených plodinách nabízí příroda.
3. správně zmražené plody jsou ve většině případů vlastně čerstvé. Protože jak to, co si sami sklidíme či koupíme, tak to, co je prodávané už přímo mrazené, se mrazí velmi rychle po sklizni a vybírají se pro tento účel jen hezké neotlučené či nenahnilé kousky.
Čerstvě zmražená zelenina i ovoce dokáže při správném skladování vydržet bez ztráty svých vlastností kolem dvanácti měsíců. Měli bychom ji jen držet v pevně uzavřeném obalu, v mrazáku teplota nesmí stoupnout nad mínus osmnáct stupňů a neměli bychom do mrazáku dávat nic teplého. Také pokud jsme byli z nějakého důvodu nuceni rozmrazit celou porci, tak už ji podruhé nezmražujeme.
* jak správně postupovat při mražení ovoce a zeleniny si lze připomenout tady https://www.prostezdravi.cz/jak-zmrazit-zeleninu/