Sušené ovoce

Chcete shodit pár kil, udržet si formu nebo udělat prostě něco pro svoje zdraví? Začněte se vyhýbat různým slaným i sladkým pochutinám a místo toho sáhněte po pamlscích z přírodní říše. Sušené ovoce výborně chutná a hlavně prospívá lidskému organismu tím, že mu předá spoustu užitečných vitamínů a minerálů.

Sušené datle – s mírnou nadsázkou je můžeme nazvat přírodním acylpyrinem. Mají mírně anestetické a protizánětlivé účinky, obsahují vlákninu a tím podporují správné fungování trávicí soustavy. Jsou velmi sladké a rychle zasytí, takže dokonale dokážou nahradit různé mlsoty. Obsahují hořčík, draslík, železo a také vitamíny A, B a PP. Tradičně se je užívá i jako přírodní afrodisiakum.

Rozinky – díky vyššímu obsahu jódu prospívají naší štítné žláze a mají také fosfor, který blahodárně účinkuje na chrup a spolu s vápníkem hraje významnou roli při tvorbě kostí. Fosfor navíc zlepšuje metabolismus. Rozinky snižují hladinu cholesterolu v krvi a urychlují spalování tuků. Existuje více různých variant, ale dá se říci, že jako zdravé mlsání jsou vhodné všechny.

Sušený ananas – perfektní sladkost pro každého, kdo chce shodit pár nadbytečných kil a neživit se přitom pouze „trávou a zrním“ – samozřejmě v necukrované variantě. Hodí i lidem, kteří mají potíže s močovou soustavou a jako velmi dobrý zdroj vitamínu C je vhodný pro každého v chladnějších ročních obdobích. Samozřejmě v něm najdeme i vlákninu, která nám kvalitně prokartáčuje střeva.

Sušené fíky – prospívají lidskému srdci a obecně i celé oběhové soustavě. Doporučují se lidem s oslabeným organismem a po různých závažnějších onemocněních. Obsahují velké množství vápníku, takže jsou výborné pro ženy v menopauze a všechny osoby, které ohrožuje osteoporóza. Mají také opravdu velké množství vlákniny, takže jsou výtečné na trávení a dá se říci, že mohou účinkovat i jako prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva. Pozor, pokud na nich uvidíte bílou vrstvičku, nemusíte se bát plísně. V naprosté většině případů jde o přírodní cukr.

Sušené švestky – podobně jako fíky jsou naprosto fenomenální na trávení a udržování trávicí soustavy v dokonalé formě. Obecně se uvádí, že lidé, kteří mají různé potíže s trávením a zácpami, by denně měly zbaštit tři až pět sušených švestek či fíků. Výsledky pravidelné konzumace se objevují již během deseti dnů. Ovoce je možno v malých dávkách přidávat i do jogurtů, zalévat horkou vodou a pít jako nápoj a nebo nasekané přidávat do musli. Jsou také součástí mnoha tradičních úprav masa. Navíc zrychlují spalování tuků, obsahují železo, fosfor, vitamíny A, B a také E, který je důležitým antioxidantem.

Sušená jablka – křížaly patří mezi tradiční přírodní sladkosti ve středoevropském regionu. Jíme je už stovky let na trávení a protože „nám dělají dobře.“ Vědecké výzkumy docela jednoduše vysvětlují, proč jsme z tohoto ovoce měli vždy tak skvělý pocit. Obsahují vyváženou kombinaci vitamínu B a polyfenolů, které působí jako prevence proti rakovině a Alzheimerově nemoci. Pokud možno bychom je měli jíst sušené i se slupkou, která má větší množství vitamínu C. Navíc v nich najdeme draslík, bor, fosfor a hořčík.