Kalina obecná – využití

Kalina obecná, jeden z ukrajinských symbolů, nepatří v naší zemi mezi nejznámější rostliny i když v přírodě vůbec není vzácná a dokonce se na některých zahrádkách objevuje i jako okrasná křovina. Kalina dorůstá přibližně do výšky čtyř metrů, má velmi hezké bílé či narůžovělé květy, ze kterých později vzniknou červené plody, které tradičně využívá lidová medicína.

Občas se také zpracovává kůra z keře i kořenů kaliny obecné. V ní můžeme najít vitamíny C a K, kumariny, flavonoidy, třísloviny, glykosidy, sitosterol a mimo jiné i různé organické kyseliny. Tradičně se z ní připravoval odvar. Báby léčitelky ho doporučovaly na různé děložní křeče a bolestivou menstruaci.  Byly oblíbeným lékem na hemeroidy, často se využívaly jeho protizánětlivé vlastnosti. Kůru sušíme rozloženou v tenkých vrstvách při teplotě do čtyřiceti stupňů.

Ale vraťme se zpět k plodům kaliny obecné, které jsou přeci jen mnohem používány mnohem častěji. Obsahují vitamín C i P, pektin, saponiny, sacharidy, karoten a třísloviny. Připisují se jim uvolňující, uklidňující, anestetické a močopudné účinky. Nálev se doporučoval během nachlazení, při průjmech, jako lék na žaludeční a dvanácterníkové vředy nebo při vysokém krevním tlaku. Ovoce je na východ od našich hranic také oblíbeným zdrojem vitamínů a zpracovává se i na různé šťávy, džemy či ovocné želé. Plody sbíráme na podzim a pro léčebné potřeby je musíme ještě usušit při teplotě necelých šedesát stupňů.

Odvar z kalinové kůry připravíme tak, že zalijeme dvě polévkové lžíce sušené drogy zalijeme sklenicí vroucí vody a na malém plaménku necháme probublávat přibližně půl hodiny. Tradičně se podával třikrát denně po půl skleničce. Nálev z ovoce se připravuje tak, že zalijeme půl lžičky sušené kaliny skleničkou vařící vody a necháme pod pokličkou louhovat třicet minut. Jako lék se vzniklá tekutina podávala třikrát denně mezi jídly po dvou lžících. Z čerstvých plodů si také můžeme připravit sirup. Kilogram nasbíraného ovoce dáme na dva dny na mrazák (jinak má nepříjemnou, velmi hořkou chuť). Ze tři čtvrtě kilogramu cukru a vody si svaříme hustý sirup. Plody hodíme na několik minut do vařící vody, pak je přecedíme, rozmixujeme a nakonec ještě propasírujeme. Vzniklou kaši přidáme k teplému cukrovému sirupu a za občasného zamíchání přibližně pět minut povaříme. Nakonec ještě vmícháme přibližně čtyřicet deka medu a horký sirup z kaliny rozlijeme do vyvařených lahví.

info: Pozor, jakékoliv využití kaliny obecné pro léčivé účely je nutno konzultovat s odborníkem, zvláště pokud jde o kůru. Ovoce je nutno před jakoukoliv konzumací tepelně zpracovat.