Nové koření a naše zdraví

Bez nového koření si klasické vaření snad ani nelze představit. Najdeme ho v nesčetném množství polévek a omáček nejen české, ale i celosvětové kuchyně. Nové koření pokrmům přidává specifickou vůni i chuť, která trochu připomíná kombinaci pepře, skořice, muškátového oříšku a hřebíčku, navíc se díky němu výrazně zlepšuje stravitelnost těžších jídel. A na tom léčivé účinky sušených plodů amerického pimentovníku rozhodně nekončí.

Jak už bylo uvedeno v úvodu, když přidáme nové koření do jídla, zlepší se díky silnější tvorbě žaludečních šťáv jeho stravitelnost. Navíc účinkuje proti nadýmání, pomáhá očišťovat trávicí trakt a zvyšuje chuť k jídlu. Žaludek a střeva nejsou jedinými místy v našem organismu, kde nové koření může pozitivně zapůsobit na naše zdraví. Plody obsahují eugenol, který v lidském těle působí jako antiseptikum a mírné anestetikum. Toho se dá využít například při nachlazení, chřipce a nepříjemném mokrém kašli.  Našemu zdraví může nové koření pomoci i zevně. V některých případech zmírňuje problémy s akné, vyrážkami, silným pocením a také při některých druzích plísně.

A jak nové koření v domácí lékárně používat? Při bolestech v krku nebo také při potížích s nepříjemným zápachem z úst stačí jen bobulky rozkousat a držet v puse, ale to není úplně ono. Mnohem lepší je vzít si lžičku plodů, rozdrtit je v hmoždíři, přesypat do skleničky a zalít vařící vodou. Necháme vylouhovat, přecedíme a máme pak tekutinu, kterou lze používat na všechny výše zmíněné problémy. Čili při nechutenství může pomoci lžíce nápoje před jídlem, podobně postupujeme při potížích s trávením a při kašli, nachlazení a chřipkách zase celou sklenici plnou teplého léčiva vykloktáme. Zevní použití asi není nutno vysvětlovat, jen pro jistotu si nejdřív ozkoušejme, jestli naše pleť není na některé látky obsažené v novém koření alergická – naneseme trochu tekutiny na citlivější kůži, např. v podpaždí či za uchem a pozorujeme reakci (nežádoucí je zarudnutí nebo svědění).

Pozor: v těhotenství a během kojení by si budoucí či mladé maminky měly dávat na nové koření pozor a rozhodně to s ním nepřehánět.