Sušené plody bezinky

Zralé plody bezinky na keři, v takové podobě jsou vhodné k sušení - credit Pixabay by Theotherkev

Plody bezinky neboli ovoce černého bezu začínají dozrávat přibližně kolem poloviny srpna. V českých domácnostech se z nich nejčastěji vyrábí sirup, likér, víno, limonáda nebo třeba džem. Ale zajímavou možností, jak velkou část léčivých účinků i kouzelnou chuť bezinek zachovat i na později, je jejich usušení. Sušené bezinky potom můžeme využít na vícero způsobů.

Sběr a sušení bezinek

Pro sběr plodů černého bezu neexistují v lidové tradici nějaká ustálená pravidla ohledně lepšího času či nějakého konkrétního dne, ve kterém by sklizeň byla ze zdravotního hlediska nejúčinnější. Vypravíme se na ně ve chvíli, kdy vidíme, že zralých je dostatečné množství, aby se nám sběr vyplatil. Jak už bylo napsáno na začátku, začínají dozrávat kolem poloviny srpna a postupně to může trvat v závislosti na regionu, počasí či nadmořské výšce zhruba do konce září až poloviny října.

Sbíráme celá květenství, která opatrně vložíme do košíku nebo do tašky. Protože sušením ztratí přibližně devadesát procent své váhy, budeme potřebovat nasbírat přibližně desetinásobek množství, které chceme uskladnit na zimu. Doma plody i s květenstvím opláchneme, necháme oschnout, rozložíme na plech a podle potřeby odtrhneme zkažené nebo nezralé bobulky. Vše vložíme do trouby rozehřáté na osmdesát stupňů. Při této teplotě dochází k rozkladu škodlivého sambunigrinu, který dokáže vyvolávat silnou nevolnost. Po chvíli stáhneme troubu na přibližně šedesát stupňů a bezinky dosušíme. Plody černého bezu jsou velmi malé, takže by to mělo trvat maximálně kolem tří hodin. Následně suché bobulky otrháme a uskladníme v místě a nádobě, do které se nedostane vlhkost.

Jak užívat sušený plod bezinky

V lidové medicíně se ovoce černého bezu nejčastěji podává v podobě nálevu. Jednu lžičku bezinek nasypeme do hrnku, zalijeme vařící vodou a necháme pod pokličkou louhovat přibližně deset minut. Při problémech s dýchací soustavou, kašli, chřipce či nachlazení pijeme nálev ze sušených bezinkových plodů maximálně třikrát denně po dobu dvou týdnů. Při očistných kůrách, proti migréně nebo revmatu, pro posílení imunity, regulaci hladiny cukru i cholesterolu nebo pro podporu metabolismu a redukci váhy se pije sklenička denně a také maximálně po dobu dvou týdnů. V obou případech je rozumné vše konzultovat s odborníkem, který případné léčebné užívání sušených bezinek doladí s ohledem na náš zdravotní stav. Usušené ovoce lze také přidávat do domácích směsí musli, přímo do jogurtu či nějaké oblíbené kaše. A nebo je můžeme po krátkém nabobtnání vyzkoušet místo rozinek či jiného ovoce při pečení nebo do různých dezertů.