Zdravé polévky

S postupným příchodem chladnějších dnů by se v našich jídelníčcích měly čím dál tím častěji objevovat polévky. Dokážou velmi dobře rozehřát, díky vaření jsou mnohem stravitelnější než pokrmy pečené nebo smažené a navíc velmi často jsou i hodně zdravé. Podívejme se na vybraných sedm polévek, kterým bychom určitě měli věnovat větší pozornost.

Zeleninový vývar/polévka – základní kombinace, jakou je téměř vždy mrkev, petržel, celer a cibule či pórek tělu dokáže dodat velmi vyváženou kombinaci vitamínů a minerálů. Je lehce stravitelná, dobře zasytí, má vysoký obsah vlákniny a pravidelná konzumace přispívá k celkovému zlepšení obranyschopnosti organismu. Na talíře je dobré přidat i trochu zeleniny navíc, kterou jsme upravili samostatně jen krátkým varem nebo blanšírováním.*

Cibulačka – klasická polévka, kterou se převážně připravuje z velkého množství cibule a zeleninového vývaru. Tělu dodá potřebné vitamíny a minerály a také zlepší kvalitu střevní mikroflóry. Podle vědců by měla navíc regulovat hladinu cholesterolu v krvi, podporovat správné fungování oběhové soustavy a účinkovat protizánětlivě a antioxidačně.

Boršč z červené řepy – díky této polévce, ať už ji děláme podlé jakéhokoliv receptu, tělu dodáme, jak napovídá i název, větší množství červené řepy. A za to nám náš organismus poděkuje. Tato zelenina má detoxikační účinky, posiluje imunitu, zlepšuje nejen trávení a navíc přispívá k správnému fungování jater, ledvin a žlučníku.

Rajské polévky – z rajčete se dá připravit nepřeberné množství různých polévek. Všechny, za předpokladu, že použijeme kvalitní suroviny a vaříme bez umělých dochucovadel, jsou pro organismus opravdu skvělé. Mají vysoký obsah antioxidantů, podle mnoha vědeckých výzkumů mohou působit jako prevence proti rakovině a pomáhají regenerovat pokožku. Nejdůležitější látky z rajčat tělo získává až po tepelném zpracování a přidání menšího množství tuku.

Masový vývar – tradičně byl podáván už našimi prababičkami nejen při chřipkách a nachlazení, ale i při dalších onemocněních, protože si všimly, že se nemocní díky tomuto jídlu mnohem rychleji uzdravují. Důvodů je několik, mimo jiné je důležité i to, že tělo toto syté jídlo dokáže rychle zpracovat, získá díky němu hodně síly a zároveň neztrácí zbytečně energii na trávení a může ji věnovat boji s onemocněním. Podle některých výzkumů by měl masový vývar mírně zlepšovat náladu a dobrý psychický stav je půlka zdraví. V rybí verzi může být zdrojem Omega 3 kyselin.*

Dýňová polévka – tato královna podzimních stolů z jedné strany obsahuje málo kalorií a z druhé je velmi dobrým zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, železa, fosforu a hořčíku. Také v ní najdeme vitamíny C, B a E. Navíc pomáhá regulovat vodní bilanci v organismu.**

Brokolicová polévka – jak ukázaly nejnovější vědecké výzkumy, častá konzumace brokolice může působit jako určitá prevence proti rakovině. Navíc by měla zlepšovat práci nervové a oběhové soustavy. Zajímavá je i pro lidi, kteří chtějí trochu popracovat nad svým svalstvem – mírně urychluje jeho růst.**

* Zesílit účinky můžeme přidáním vymačkaného česneku na samém konci vaření nebo přímo do talířů.

** Krémové verze lze výrazně vylepšit (nejen z chuťového, ale i zdravotního hlediska) semínkovým posypem – například dýní či vyloupanou slunečnicí.