Zář 282013
 

Šípky patří mezi nejlepší zdroje vitamínu C na světě. Nejčastěji je uchováváme na zimu v sušené podobě nebo jako součást různých léčivých směsí, část lidí si pravidelně každý podzim vaří chutnou a zdravou marmeládu. Ale možností máme mnohem více, doma si lze připravit i  šípkový sirup. A na recept na tuto léčivou pochoutku se nyní podíváme.

Budeme potřebovat kilogram šípků, tři čtvrtě kilogramu cukru a přibližně osm skleniček vody. Recept má dvě verze, každá má své zastánce. V té první ovoce jen pořádně umyjeme a poté umeleme nebo rozmixujeme (občas se hodí přidat tak půl sklenky vody, protože plody jsou opravdu hodně tuhé). V té druhé vezmeme po umytí každý šípek, odřízneme mu bubáka, rozpůlíme a pečlivě vydlabeme semínka. Je to na rozdíl od prvního postupu časově velmi náročné, ale pro někoho je šípkový sirup s „chloupky,“ který vznikne po umletí semínek, nepitelný. Navíc díky vypeckování nám zůstane dokonalá surovina na šípkovou marmeládu, takže s jednou prací děláme dvě věci. Na druhou stranu zastánci mletí tvrdí, že zpracováním celých plodů dostaneme do léku výrazně více zdraví prospěšných látek a to je přeci důležitější než nějaký chuťový diskomfort nebo marmoška.

Ať už si vybereme postup první nebo druhý, v další fázi už postupujeme v obou případech stejně. V hrnci uvedeme vodu do varu, rozmícháme v ní cukr, stáhneme oheň, abychom se dostali pod sto stupňů a pak přisypeme připravené šípky. Vše na malém plamínku vaříme přibližně půl hodiny a pak tekutinu přecedíme přes husté síto, případně ještě šípkovou drť vymačkáme v nějakém pláténku. Nakonec už jen horký šípkový sirup (pokud nám během vymačkávání vychladl, vrátíme ho na chvíli na sporák a uvedeme těsně pod bod varu) rozlijeme do předem připravených a vyvařených sklenic či lahví, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Lék uskladníme v tmavém chladnějším místě.

Pro posílení imunity podáváme každý den malou lžičku koncentrátu celý podzim a zimu, případně můžeme šípkový sirup rozmíchat v trošce vody a pít jako osvěžující nápoj. Lze ho také přidávat do čaje, ale ten by měl předtím trochu vychladnout.

  One Response to “Recept na šípkový sirup”

  1. Výborný,jen moc sladké,tak jsem tam nakonec dala stavu z 1 citrónu.