Čvn 052012
 

zralé plody černého rybízu na keřiPravděpodobně většina populace považuje černý rybíz za velmi chutné ovoce, které možná má nějaké to céčko, ale jinak důležitá je hlavně jeho hodnota chuťová a ne ta zdravotní. A to je při tom omyl, ve skutečnosti jde o velmi významnou léčivou rostlinu, jejíž účinky začali využívat již naši prapředkové. A dnešní farmaceutické firmy to vědí také dobře, proto černý rybíz, či přesněji různé jeho výtažky, používají i při výrobě svých přípravků.

Rozhodně se nejedná o starověkou či antickou léčivou bylinu, působení na zdraví bylo u bobulek popsáno až někdy kolem patnáctého století (keř byl využíván na východě již o něco dříve, ale není zcela jasné či pro léčbu či pouze pro chuť), kdy se jejich šťáva doporučovala na žaludek, horečky a různé problémy s horním dýchacím ústrojím. Kořeny a listy černého rybízu byly v lidovém léčitelství upravovány na léčiva zmírňující revmatismus, artritidu, dnu a také měly pomáhat s příliš vysokým tlakem.

Plody černého rybízu jsou téměř magickým zdrojem vitamínu C (jeho množství je závislé na tom, jaké je zrovna léto, při teplých je ho výrazně více než při studených), který strčí libovolný citron do kapsy a už sto gramů ovoce dokáže překročit potřebnou denní dávku pro dospělého člověka. Vitamín C, který černý rybíz obsahuje je trvalý, dokáže se udržet i v různých zavařeninách. Jenže to není vše, plody obsahují i tzv. vitamín P (a to v nemalém množství) neboli flavonoidy, které kromě jiných blahodárných účinků velmi dobře pomáhají ono céčko vstřebávat.  Ale na tom se seznam léčivých látek nekončí, dá se v něm (samozřejmě nejen v oněch chutných bobulkách) najít i vitamín B, A, minerály, antokyany a mnoho dalšího.

A jak zdravotní účinky černého rybízu využít ? U plodů je to jednoduché a hodně záleží na chuti. Samozřejmě nejlepší jsou vždy syrové (zralé, ale ne přezrálé) a ty je možno zobat jen tak nebo se šlehačkou nebo jako posyp na zmrzlinu či odšťavněné, fantasii se meze nekladou. Je možno je také dobře zpracovat na různé sirupy a zavařeniny či kompoty. Z listů je možno si připravit také nálev, a to tak že pět lžiček nasekaného čerstvého listí zalijeme půl litrem vroucí vody a  necháme louhovat přibližně čtvrt hodiny. Čirou tekutinu poté pijeme třikrát denně po jednom šálku. Odvar zase připravíme tak, že lžíci drogy zalijeme sklenicí vody a povaříme tři minuty. Po přecezení odložíme na deset minut a poté pijeme nebo kloktáme. Listí černého rybízu je možné používat i sušené po celý rok, v takovém případě je nejlepší ho sbírat na jaře.  Využít se dá nejen na různé žaludeční problémy, kašel nebo při neduzích močové soustavy. Již naši předkové ho dokázali používat i zevně a to v podobě různých obkladů na rány, vředy, ale také například při kousnutí hmyzem.