Avokádový krém

Avokádový krém chrání i vyživuje naši pokožku a má hydratační vlastnosti. Je vhodný pro normální i suchou pleť. Pomáhá léčit různá podráždění a popraskanou kůži. Lze ho samozřejmě koupit, ale pokud si pořídíme pár správných surovin, stejně kvalitní krém vyrobíme i v domácích podmínkách. Navíc nás to vyjde levněji a máme plnou kontrolu nad jeho kvalitou.

Základem bude avokádový olej. Ten obsahuje nemalou dávku vitamínů A, B, D, E, H a K. Také v něm najdeme draslík, měď, hořčík, fosfor, lecitin a kvalitní antioxidanty, které nás chrání před účinky volných radikálů. Je velmi šetrný k pokožce, vyživuje ji a regeneruje, pomáhá chránit kůži před škodlivými účinky ultrafialového záření. Velmi užitečný může být během zimy, dobře se vsákne, chrání před chladem a přitom nemáme pocit nepříjemné mastnoty. Pomáhá léčit a uklidňovat různé ekzémy, vyrážky a menší zranění.

Oleje budeme potřebovat sedmdesát gramů, pak si ještě připravíme deset gramů bílého včelího vosku, dvacet gramů lanolinu, šest gramů kakaového másla a osmdesát gramů destilované vody.* Užitečný je i kuchyňský teploměr. Malý hrneček s voskem, lanolinem a kakaovým máslem umístíme do vodní lázně (do hrnce částečně naplněného vodou). Vše rozpustíme, rozmícháme a přidáme avokádový olej. Celou dobu hlídáme teplotu, která by neměla překročit šedesát stupňů. V druhém hrnečku si ohřejeme vodu na přibližně stejnou teplotu a pak do ní postupně za stálého míchání (a nebo mixování) přiléváme olejovou směs. Když už máme vše rozmícháno, můžeme ještě do teplé hmoty vmíchat čtyři kapky oblíbené silice. Krém získá krásnou vůni, i když v tomto případě by alergici měli být opatrnější a používat jen to, na co je jejich pleť zvyklá. Přírodně naparfémovaný a nebo čistý avokádový krém nakonec už jen rozlijeme do vyvařených a vysušených mističek, uzavřeme a uskladníme v teplotě mezi pěti až patnácti stupni. Trvanlivost je přibližně kolem měsíce.

* Suroviny potřebné pro výrobu avokádového krému lze odměřit i na polévkové a čajové lžičky. V tom případě poměry jsou takové: olej – sedm lžic, voda – osm lžic, lanolin – dvě vrchovaté lžičky, včelí vosk – dvě lžičky, kakaové máslo – jedna lžička.