Babské rady proti chřipce

Neléčená chřipka nás trápí celý týden a léčená pouhých sedm dní. Sice tomuto přísloví dá zapravdu asi každý člověk, na druhou stranu to neznamená, že bychom na boj proti chřipce měli úplně rezignovat. Zvláště když existují babské rady, které zmírní obtíže doprovázející toto onemocnění. Jsou stejně účinné, jako různé přípravky z lékáren, ale cenově neporovnatelně výhodnější.

1. česnekový sirup z citronem – je to nápoj pro silné nátury, ale jeho účinky jsou opravdu dobré. Vymačkáme několik stroužků českého česneku a rozmícháme je se šťávou ze dvou citronů. Tekutinu doplníme troškou převařené vody, lžičkou medu a na dva dny umístíme do tmy a chladu. Podáváme tři malé lžičky denně.

2. česnekové mléko – také se nejedná o pochoutku, ale svou sílu rozhodně má. Výhodou oproti sirupu je fakt, že ho připravíme doslovně za pár minut. Do teplého, ale ne horkého, mléka přidáme lžíci másla, lžíci medu a dva vymačkané stroužky česneku. Rozmícháme a s velkým sebezapřením pomalu vypijeme.

3. česneková šťáva – česnek je základem i této třetí babské rady, je to jedno z našich nejoblíbenějších domácích léčiv, které funguje nejen proti chřipce, ale používáme ho i na mnoho jiných neduhů. Deset stroužků česneku oloupeme, rozčtvrtíme a vložíme do sklenice. Pořádně omyjeme citron, spaříme ho a polovičku přidáme k česneku. Přimícháme dvě lžíce dobrého domácího medu, nalijeme šťávu ze zbylé půlky citronu a přidáme sklenici převařené vychlazené vody.  Vše vložíme do lednice na celý den a pak podáváme dvě lžičky před spaním.  Lék můžeme popíjet i preventivně, posiluje naši imunitu.

4. tymiánovo-mátový čajík – účinkuje proti chřipce a navíc může mírně snížit horečku a ulehčit odkašlávání. Stačí prostě jen zalit čajovou lžičku směsi obou bylinek půl sklenkou vroucí vody, nechat chvíli louhovat a pak co nejteplejší vypít. Nápoj podáváme několikrát denně, vždy ho připravujeme čerstvý.

5. slepičí vývar – mezi tradiční babské rady, které možná vypadají trochu zvláštně, ale přitom opravdu fungují patří uvaření „obyčejné“ polévky. Lze dělat i z kuřecího, ale slepice je několikanásobně lepší. Vaříme dlouho, pomalu, přidáme věci podle chuti, ale rozhodně by ve vývaru neměl chybět česnek, zelená petrželka (přidáme těsně před dovařením) a řádná dávka pepře. Taková polévka nám posílí imunitu a pomůže odkašlávat. Navíc je řešením v případě, že chřipku provází nechutenství.