Bulgur patří k tradičním pokrmům blízkovýchodní kuchyně, i když v posledních letech se pomalu probíjí i na české stoly. Stále více lidí zjišťuje, že se jedná o velmi chutnou potravinu, která naše jídelníčky může velmi příjemně obohatit a navíc má pozitivní zdravotní účinky. Podívejme se na ně trochu podrobněji a ti, kteří ještě tuto dobrotu nevyzkoušeli, se dozví i to, jak si ho doma snadno připravit.
Sto gramů bulguru obsahuje mezi devíti až dvanácti gramy vlákniny. Tu náš organismus potřebuje po správné fungování trávicího traktu. Navíc pomáhá omezit pocit hladu, což ocení všichni, kteří chtějí shodit pár kilo a ještě k tomu stabilizuje hladinu cukru v krvi. Ale na vláknině pozitivní účinky bulguru nekončí. Je dobrým zdrojem draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a sodíku. Tato kombinace velmi prospívá našemu srdci, krevnímu oběhu, svalům a nervovému systému. Také obsahuje kyselinu listovou, jejíž pozitivní účinky na zdraví ocení hlavně těhotné a kojící ženy. A ještě aby toho nebylo málo, najdeme v něm i další vitamíny ze skupiny B a také vitamín A, E a K.
Příprava sypkého bulguru není vůbec náročná. Měli bychom jen zohlednit jeho hrubost. Hrubý bychom měli zalít přibližně dvojnásobným množství vody a vařit na mírném ohni kolem deseti minut. U jemného by měla stačit přibližně sklenička a půl vařící vody nalitá do hrnce se skleničkou bulguru. Ten pak pod pokličkou (a ideálně ještě v peřinách, jako se klasicky připravuje dušená rýže) necháme bez vaření bobtnat přibližně dvacet minut – tento způsob lze použít i hrubého, jen musíme počítat s tím, že se bude připravovat o něco déle. V obou případech po nabobtnání bulgur rozmícháme vidličkou, aby se nám hezky oddělila zrnka. Podobně jako u kuskusu můžeme místo vody použít různé vývary a nebo vodu osolit či smíchat s nějakým kořením.
A co vlastně ten bulgur je? Jedná se o namočená zrna tvrdých odrůd pšenice (Triticum durum), které se po namočení a povaření ještě rozdrtí na menší kousky, které se nakonec roztřídí podle velikosti. V kuchyni ho lze použít jako přílohu například místo rýže, hodí se i do polévek, různých karbanátků, nádivek či mletých směsí a samozřejmě existuje i nesčetné množství receptů na samostatná jídla, kde tato pšenice odehrává významnou roli – na příklady se můžete podívat například sem. A nebo pokud máte zkušenosti z kuskusem, můžete udělat různé variace receptů, kde ho jen zastoupíte bulgurem. Fantazii se meze nekladou.