V letním období pijeme mnohem větší množství různých limonád než obvykle. Asi není třeba říkat, že ty koupené v obchodě jsou takovou Mendělejevovou tabulkou chemických prvků v kostce a moc zdraví nepřinesou – spíše opak. Alternativou je samozřejmě výroba limonády domácí. Skvělá je například mátová, která nejenže osvěžuje, ale také urychluje metabolismus a výrazně zlepšuje trávení. Příprava podle libovolného receptu je velmi snadná a navíc rychlá. Stačí mít jen po ruce správné suroviny.
1. recept na mátovou limonádu s citronem – budeme potřebovat velkou hrst lístečků čerstvé máty, dva citrony, minerálku, led a případně cukr. Citrony omyjeme, spaříme vařící vodou a nakrájíme na kousíčky. Mátu zabalíme do utěrky a pořádně naklepeme. Citrony i mátu dáme do džbánku zalijeme půl druhým litrem chladné vody (to jestli bude s bublinkami či bez záleží na chuti) přidáme kostky ledu a můžeme podávat. Jestliže limču chceme osladit, uděláme to před přilitím vody, kdy mátu a citron promícháme s cukrem.
2. recept na mátovou limonádu se zázvorem – nachystáme si kousek zázvoru, sto gramů cukru, šťávu ze tří citronů, hrstku máty, osm set mililitrů minerálky, hrstku čerstvé máty a pár kostek ledu. Zázvor nakrájíme na tenké plátky. Dáme vařit dvě deci vody s cukrem a zázvorem. Po patnácti minutách varu tekutinu přecedíme, necháme vychladnout a vmícháme do ní citronovou šťávu, přidáme mezi prsty promnutou mátu, zalijeme vychlazenou minerálkou a nakonec už jen přihodíme led podle potřeby.
3. recept na jablečnou limonádu s mátovou příchutí – nachystáme si sto mililitrů jablečného octa, tři sta gramů cukru a čtyři větvičky máty. K octu s cukrem přilijeme dvě deci vody, rozmícháme a vaříme přibližně patnáct minut. Vypneme sporák, přihodíme mátu a necháme pod pokličkou vychladnout, mátu vylovíme a máme základ na osvěžující domácí limonádu. Nyní stačí nalít jen trochu mátovo-jablečné směsi (zbytek přelijeme do lahvičky a uskladníme v lednici), rozředit ji s chlazenou vodou (můžeme s bublinkami či bez jako vždy podle chuti), přidat pár plátků citronu a led. Jablečnou chuť můžeme ještě zesílit při finálním míchání troškou jablečného džusu.