Brambory si většina lidí spojuje s nepříliš zdravým jídlem, po kterém nám na váze budou postupně přibývat další a další kila. Ve skutečnosti to není tak úplně pravda a už vůbec se to netýká fialových brambor, které se v posledních letech začínají objevovat i na pultech českých obchodů. Ty dokonce mohou našemu zdraví velmi prospět.
Troška historie
Fialové brambory původně pochází z Peru a Chile. Po dobytí amerického kontinentu španělskými konkvistadory se postupně i s jinými druhy erteplí dostaly do Evropy. Nejdříve se je pěstovalo spíše pro okrasu, ale postupem času se staly nedílnou součástí každodenního jídelníčku všech Evropanů. Fialová odrůda, zvaná lehce nemravně Vitelotte, se na začátku pěstovala hlavně ve francouzské Pikardii. První zmínky o těchto bramborách můžeme najít na začátku devatenáctého století. V roce 1812 a 1817 byly uvedeny v seznamu plodin, které lze koupit na trzích Les Halles v Paříži. Zmiňuje se o nich i Alexandre Dumas ve své slavné knize Grand dictionnaire de cuisine, kde je popisuje jako nejchutnější odrůdu brambor.
Fialová síla
Fialové brambory jsou velmi dobrým zdrojem mnoha minerálů (draslík, hořčík, železo, vápník) a vitamínů (A, B1, B2, B6, C). Kromě sacharidů navíc obsahují i jisté množství vlákniny a bílkovin. Ze zajímavějších látek v nich najdeme ještě antokyany, karotenoidy a kyselinu fenolovou i chlorogenovou. Podle vědeckého výzkumu provedeného na pensylvánské univerzitě Scranton, lidé, kteří po dobu jednoho měsíce jedli během oběda nebo večeře šest až osm menších brambůrek fialové barvy, měli měřitelně nižší tlak a zároveň nepřibrali ani kilo navíc. V jiném výzkumu se zjistilo, že při pravidelné konzumaci těchto brambor klesá úroveň rakovinových markerů spojených s karcinomem tlustého střeva.
Jak je přiravit?
Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá. Můžeme s nimi dělat cokoliv, co děláme s obyčejnými bramborami. Hodí se do salátů, lze je vařit, péct, smažit nebo třeba i připravit z nich bramborovou kaši. Má to jen dva malé háčky. Kaše je díky fialové barvě vizuálně dosti nevzhledná a jejich zabarvení možná i v salátu u někoho bude vzbuzovat jistou nedůvěru. Ale za ten chuťový a zdravotní efekt to určitě stojí. No a druhý problém je, že pokud chceme využít léčivé efekty fialových brambor, tak bychom je neměli smažit. Tímto způsobem přípravy ztrácí naprostou většinu zdraví prospěšných látek. V ideálním případě je pečeme nebo vaříme ve slupce.