Kukuřice patří mezi nejstarší člověkem pěstované rostliny. Její domestikace začala již někdy před více než devíti tisíci lety ve Střední Americe.* Do Evropy se dostala až po znovuobjevení amerického kontinentu Kryštofem Kolumbem a velmi rychle se rozšířila do všech zemí. Dnes ji využívá nejen potravinářství, ale také stavebnictví, energetika a navíc i farmaceutický průmysl, který konečně docenil zdravotní účinky této obiloviny.
Semena kukuřice obsahují vysoké množství škrobu a vody a také trochu bílkovin a tuků. Z vitamínů jsou hojně zastoupeny A, B, D, E a K, má i také nepatrné množství tak zvaného céčka. Je dobrým zdrojem některých minerálů, větší pozornost si určitě zasluhuje hořčík, měď, zinek, fosfor a železo. Významný je také obsah selenu, který spolu s vitamínem E může působit jako dobrá prevence proti vzniku nádorových onemocnění. A k tomu všemu ještě kukuřice obsahuje relativně vzácné rostlinné barvivo zeaxantin, který podle mnoha výzkumů amerických vědců snižuje riziko rakoviny prostaty, tlustého střeva a prsu. Účinné látky z kukuřice se již mnoho let využívají při léčbě různých zánětů močových cest a při potížích s ledvinovými kameny. A aby toho nebylo málo, kukuřičná mouka je spásou pro všechny, kteří mají alergii na lepek.
Pokud chceme využít zdravotní účinky kukuřice na potíže s močovou soustavou či prostatou domácím způsobem, budeme si nejdříve muset sehnat tak zvané kukuřičné vlasy (najít je můžeme i jako blizny, čnělky, vousy a nebo pod latinským názvem Stigma maydis). V sezóně nám mohou posloužit všudypřítomná pole, jinak celoročně je tato lékařská surovina dostupná v některých bylinkářských obchodech. Jednu lžičku sušené drogy zalijeme sklenicí vody a vaříme pod pokličkou přibližně pět minut. Po vychladnutí tekutinu pijeme třikrát denně po jedné třetině sklenky. Stejný nápoj americká lidová medicína doporučuje při zvětšené prostatě, v tomto případě pijeme sklenku odvaru z kukuřičných vlasů třikrát týdně. V dnešní době se objevují i názory, že kukuřičné vlasy mohou pomáhat i při hubnutí tím, že zlepší metabolismus a pomohou redukovat tukovou tkáň. Mezi další účinky odvaru patří snižování vysokého tlaku a zvýšení srážlivosti krve, i když v obou případech je to sice pozorovatelné, ale nijak významné.
* článek o domestikaci kukuřice na stránkách Českého rozhlasu