Mandlová mouka a její domácí výroba

Mandlová mouka není jen cukrářská surovina. Jedná se i o zajímavou alternativou pro ty, kteří chtějí nebo musí odstranit ze svého jídelníčku lepek. Také je součástí mnoha vegetariánských a veganských receptů, využívá se i při přípravě jídel z tak zvané paleo diety. Můžeme ji koupit, ale je dost drahá, mnohem levněji* nás vyjde vlastní výroba, která je velmi snadná.

Mandlovou mouku můžeme dělat dvěma postupy. První je úplně jednoduchý, stačí prostě vzít mandle a rozmixovat je na prášek je nebo umlít. A máme hotovo. Někdy se doporučuje mandle ještě před mletím na deset hodin namočit a pak dokonale vysušit, ale obecně to není nutné. Výsledkem je mouka, ve které máme rozemleté vše, čili i slupičky, takže je tmavší a trochu nahořklá. Jestliže chceme bílou a sladkou, musíme mandle před mletím ještě oloupat. Není nic snazšího, ale musíme je před tím minutu až dvě blanšírovat (hodit do vařící vody). Pak už se loupají téměř samy – rukou či utěrkou stáhneme slupku. No a pak je zase vysušíme a semeleme. Hotovo, máme připravenou mandlovou mouku.

A jaké jsou výhody mandlové mouky? Je samozřejmě bezlepková, ale navíc má relativně nízký obsah sacharidů – v porovnání s moukou klasickou je to třikrát méně. Navíc jsou v ní, na rozdíl od pšeničné či bramborové mouky, vitamíny – hlavně E a B navíc obsahuje draslík, zinek, fosfor, železo, vápník, hořčík a nenasycené kyseliny. Je dobrým zdrojem aminokyselin. Dá se ji jíst i syrovou, můžeme ji používat například jako posyp na ranní musli nebo do jogurtu.

Mandlová mouka má také určité vady. Je jasné, že při tepelném zpracování ztrácí velkou část zdraví prospěšných látek a nasycené kyseliny podléhají oxidaci. Je sice bezlepková, ale stále se jedná o mouku a při konzumaci různých pečiv v jistém smyslu „šidíme“ své smysly. Pocit nasycení se dostavuje později a tím pádem takových potravin jíme více, než organismus skutečně potřebuje. No a nesmíme zapomínat, že mandle obsahují i kyselinu šťavelovou, která mírně zhoršuje vstřebávání minerálů

* Vše samozřejmě záleží na obchodu a nabídce či akci, ale kupované mandlové mouky nás vyjdou dva až třikrát dráž než vlastní výroba.