Očista střev – babské rady

Pravidelná očista střev výrazně zlepší kvalitu našeho života. Střeva hrají v lidském organismu velmi důležitou roli, jejich funkcí není jen trávení potravy, ale hlavně pomáhají vstřebávat látky nezbytné pro život a jsou ze dvou třetin zodpovědná za fungování imunitního systému. A ve chvíli kdy jsou zanesená, což je při dnešních stravovacích návycích většiny populace téměř standard, tak je asi každému člověku naprosto jasné, že svou práci vykonávají výrazně hůře. S očistou velmi dobře pomůže selský rozum a také klasické babské rady.

Dnes a denně posloucháme informace o tom, jak je pro správné trávení důležitý pravidelný přísun vlákniny. A na rozdíl od mnoha hloupostí, které neustále slyšíme, tomuto bychom měli opravdu věřit. Vláknina působí vlastně jako kartáč a jestliže ji tělu dopřejeme v dostatečném množství, střeva nebudou potřebovat radikálnější očistu. Pokud zelenina, celozrnné pečivo, otruby, ovoce nebo ovesné vločky nám nic moc neříkají, je užitečné se jednou za kvartál překonat a dopřát tělu týdenní vlákninovou dietu – obzvlášť důležité je to vždy před celkovou detoxikací organismu. Během zvýšeného přísunu vlákniny nezapomínejme také zvýšit trochu i přísun tekutin – mělo by jich být kolem tří litrů denně, ale přesné množství vždy záleží vždy na věku, pohlaví a váze.

Tolik k tomu co říká věda a selský rozum. Nyní ještě se podívejme na pár babských rad, které by měly pomoci k dokonalé očistě střev:
– lidová medicína se samozřejmě neobejde bez bylinek. V tomto případě se nejvíce doporučují květ trnky, kořen reveně dlanité, proskurník lékařský, krušina olšová a skočec obecný (mimochodem z jeho semen se dělá slavný ricinový olej). Sklenička bylinkového nálevu by se měla podávat na noc. Pozor, tady bychom neměli experimentovat na vlastní pěst, k užívání léčivých bylin bychom měli přistupovat podobně jako k lékům a vždy nejdřív vše konzultovat s odborníkem.
– kdo byliny nechce a nebo mu je lékař z různých důvodů zakázal, může střeva čistit jiným nápojem, který je vhodný pro každého. Stačí si odšťavnit půl litru jablečno-řepné šťávy v poměru čtyři ku jedné ve prospěch jablka. Ti co nemají odšťavňovač nemusí zoufat, zeleninu lze nastrouhat a pak co nejsilněji vymačkat.
– lze také rozmixovat dvě stě gramů sušených švestek a po sto gramech sušených fíků, meruněk a vypeckovaných datlí. Všechno smícháme se sto gramy tekutého medu (samozřejmě med musí být kvalitní a ne nějaký obarvený cukr ze supermarketu) a po dobu jednoho týdne jíme vždy jednu lžíci směsi před spaním. Jestliže se nám špatně polyká, můžeme ji rozmíchat hodinu před pitím v trošce teplé vody.
– jestliže máme přístup k velkému množství dobrého kysaného zelí, pro očistu střev je dobré popíjet po dobu dvou týdnů třikrát denně přibližně jednu deci.
– zdraví dospělí lidé si mohou jednou za několik měsíců dopřát třídenní půst. Nejlepší je pro to vybrat víkend či část dovolené, kdy nemáme moc povinností a můžeme relaxovat. V průběhu půstu bychom tělu měli dopřát dostatek tekutin – vhodné jsou zeleninové šťávy, určitě je užitečné během něj vyzkoušet výše uvedený jablečno-řepný mix.