Po domácku na bolest kolen

Hledáte nějaký přirozený způsob, jak se zbavit bolavých kolen? Nejčastěji asi uslyšíte radu, že byste měli navštívit lékaře, zhubnout a méně zatěžovat své klouby nesprávným způsobem. To je samozřejmě pravda. Ale kromě toho můžete zavést i menší změny ve svém jídelníčku, protože jak ukazují různé vědecké průzkumy, i správná strava může různé záněty kolen přinejmenším částečně řešit.

Ryby – kyseliny Omega 3 mají přirozenou schopnost zmírňovat záněty kloubů a také výskyt různých nemocí, které provází bolest kolen. Mezi výborné zdroje patří losos, tuňák, sardinky, sleď, makrela, platýz a nebo i třebas rybí tuk. Dopřát bychom si je měli alespoň dvakrát týdně. Samozřejmě ne každý má ryby rád, v takovém případě by měl hledat i jiné zdroje kyselin. Vhodný je zde například lněný olej.

Vitamín C – v případě kolen a dalších kloubů působí hlavně jako prevence, ale také odehrává jistou roli při tvorbě kolagenu. Najít ho můžeme v nepřeberném množství potravin. Je ve sklence pomerančové či grepové šťávy, v létě si zase můžeme dopřávat jahody, na podzim nasbírat šípky a v dnešní době vlastně celoročně lze chroupat například papriku.

Kurkuma – kurkumin má protizánětlivé účinky a proto například v Indii jsou problémy s koleny méně časté než v jiných zemích.  U nás ji můžeme sehnat ve specializovaných obchodech s kořením (bohužel supermarkety ji snad vůbec v naší zemi neprodávají) a nebo si prostě koupit směs kari, která ji také obsahuje. Kurkumu lze přidávat do mnoha potravin, má velmi jemnou chuť, takže málokdy s ní něco zkazíme. Jen pozor – barví do žluta.

Zázvor – rádi ho používáme při nachlazení a nebo při různých problémech s trávením. Ale vědci objevili, že při časté konzumaci může zmenšit problémy s bolestí kolen. V sušené podobě je, stejně jako kurkuma,  součástí mnoha východních kořenících směsí, v dnešní době ho navíc můžeme bez problémů koupit i jako čerstvý kořen. Lze ho přidávat do různých jídel, i když v tomto případě jeho chuť je dost výrazná a navíc přidá specifickou palčivost.

Mléčné výrobky – jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin a také vápníku, které jsou pro stavbu kostí a chrupavek velmi důležité. Bílkoviny si můžeme částečně doplnit i masem nebo luštěninami.

Cibule a česnek – tradiční středoevropské léky, která s mírnou nadsázkou, se doporučují na všechny zdravotní neduhy. Ale v případě kloubů je i vědecky potvrzeno, že mají schopnost omezit různé zánětlivé stavy.

Co omezit – měli bychom si dát pozor hlavně na tuk, kofein, alkohol, červené maso, bílé pečivo a různé polotovary obohacené o větší množství konzervantů.

1 komentář u „Po domácku na bolest kolen“

  1. mam otekle koleno je zarudi ahoky costim mam delat sama nevim

Komentáře nejsou povoleny.