Pálení žáhy se občas označuje za jednu z civilizačních chorob. Údajně se jeho výskyt zvětšuje. Je to možné, protože nezdravý životní styl, který patří mezi hlavní příčiny tohoto neduhu, má dneska vlastně zelenou. Ale je také možné, že lidé si pálení začali prostě trochu více všímat a také ji řešit s odborníky, kteří to okamžitě zahrnuli do svých statistik nemocí.
Jak už bylo napsáno v úvodu, velmi významnou roli u pálení žáhy odehrává nezdravý životní styl, či přesněji vše, co s tímto termínem dnes spojujeme. Více problémů je automaticky spojeno s oslabením jícnového svěrače a putováním kyselých žaludečních šťav do jícnu, který je později jimi drážděn (a při dlouhodobém působení může být i jeho sliznice závažně poškozena). Zesílení potíží se objevuje velmi často po větším a hlavně hůře stravitelnějším jídle, fyzické námaze a občas i při změně polohy. Pálení žáhy můžeme očekávat také po konzumaci alkoholu, nápojů, které obsahují kofein (kromě kávy a koly je to i čaj a nebo mnoho různých dnes velmi oblíbených energetických drinků), pikantních a nebo tučných jídel, čokolády, citrusů a to i v podobě šťáv, rajčat, arašidů a také po různých na droždí kynutých těstech. Svou roli mohou odehrávat i „bublinky“ v nápojích a také všudypřítomná éčka. No a že kouření není zdravé, to je snad jasné každému. Mezi příčiny ale může patřit i těhotenství, užívání některých léků a někdy může nám žáha napovídat, že máme nějaký závažný zdravotní problém. Pokud tato potíž přetrvává delší dobu, a to i když jsme změnili životosprávu, je rozhodně dobré vyhledat lékaře.
Prevence je vlastně celkem jednoduchá. Samozřejmě za předpokladu, že u vás většina problémů vychází z nezdravého životního stylu. Ten je nutno prostě změnit. Stačí se řídit klasickými zásadami zdravé výživy a dbát o vyvážený jídelníček. Také bychom z něj měli odstranit vše, co bylo zmíněno jako jedna z příčin pálení žáhy. A pokud to nepůjde úplně odstranit, tak alespoň omezit. Zvláště se to týká alkoholu, kofeinu a nikotinu. Než smažení je lepší pečení, v jídelníčku by se mělo objevit i dušení a vaření, které by mělo postupně dominovat. Koření rozhodně není něco špatného, ale pikantní jídla je bohužel nutno na jídelníček umisťovat jen svátečně. Omezit bychom měli i věci, které jsou obecně zdravé, patří mezi ně citrusy nebo kysané zelí. Obecně je také doporučováno změnit trochu styl stravování a místo velkých obědů a večeří (o snídani ani nemluvě) to samé množství rozložit v čase, například do svačin. Při jídle nehltáme, každé sousto pečlivě rozžvýkáme. Večer nejíme před spaním, po večeři je vhodná procházka. A pokud je množství jídla obecně příliš veliké, je samozřejmě nutno ho redukovat. Jinak samozřejmě platí, že lidé s nadváhou mají větší problémy s pálením žáhy, takže hubnutí je i jednou z lepších metod prevence. Měli bychom spát s polštářem, hlava by měla být výše než zbytek těla. Pokud je to možné, tak bychom měli omezit i pracovní činnosti, které jsou spojené s častým ohýbáním se. Obecně je dobré pozorovat, co u nás pálení žáhy vyvolává, zaznamenat si moment výskytu a také vše, co jsme před tím dělali a jedli. A přibližně do týdne či dvou, bychom měli mít jasno, co je pro nás dobré a co ne. Chce to jen být důsledný ve vedení takového „žáhového deníku.“