Řepa a vinný ocet na bolest v krku

Nemoci horní dýchací soustavy obvykle mají bakteriální nebo virový původ. V obou případech je častým doprovodním jevem nepříjemná bolest v krku, kterou nejvíce pocítíme při polykání. Existuje nepřeberné množství různých pilulek, které se snaží tento problém řešit, také je spousta babských rad, které jsou při zmírňování bolesti v krku často stejně úspěšné, jako drahé produkty farmaceutů. Mezi jednu z nich patří i využití léčivé síly červené řepy smíchané s vinným octem.

Připravujeme lék

Jako u většiny domácích léků ani tady nepotřebujeme nějakou speciální laboratoř, desítky mikroskopů, bílé pláště a spoustu tajemných a těžce dostupných ingrediencí. Na jednu dávku nám stačí koupit čtvrt kilogramu řepy a sehnat si větší lžičku vinného octa. Čili náklady jsou doslovně na úrovni pár korun. Řepu omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme kvalitní vinný ocet, vše pečlivě promícháme, misku se směsí přikryjeme a odložíme na dvacet minut do chladu. Pak vše velmi pečlivě vymačkáme přes gázu nebo pláténko. Před použitím necháme šťávu v teple (nebo ji velmi opatrně trošku ohřejeme ve vodní lázni ), aby měla pokojovou teplotu. Připraveným lékem kloktáme bolavý krk každé dvě hodiny. Jistou úlevu bychom měli pocítit už napoprvé, ale výraznější efekty očekávejme až druhý den. Kloktání by mělo urychlit celkovou léčbu.

Jak to účinkuje

Červená řepa je obecně velmi zdravou plodinou a při nachlazení se používá od nepaměti. Je dobrým zdrojem spousty vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Její účinky se ještě zesílí díky vinnému octu, který má desinfekční vlastnosti a dokáže zpomalovat nebo v některých případech i úplně zabrzdit množení bakterií, plísní a virů. Samotný by ale mohl příliš podráždit a oslabit sliznice. Ty by byly po vyprchání pozitivních efektů mnohem bezbrannější než dříve, bacily by mohly udeřit znovu plnou silou a bolest krku by jen zesílila. Tomu právě zabrání smíchání octa s řepou. Navíc vytáhne z nastrouhaných bulv více užitečných substancí, než kdybychom řepu jen tak odšťavnili a až potom ji promíchali s nevelkým množstvím octa.