Šalvějový sirup

Utržené větvičky šalvěje

Šalvěj byla už v dobách antického Řecka a Říma považována za zázračnou bylinu, která mimo jiné měla zaručit krásu, zdraví a dlouhověkost. Vážili si ji i ve starověkém Egyptě, Indii nebo Číně, pro středověké lékaře a léčitele byla téměř nepostradatelná. Není divu. Spektrum účinků šalvěje je opravdu široké a i dnes se doporučuje při mnoha zdravotních potížích – i když asi nejčastěji se podává při bolestech v krku a na kašel. K takovým účelům je vhodné si vyrobit šalvějový sirup.

Máme dvě možnosti. První verzi vyrobíme z čerstvé šalvěje, které budeme potřebovat přibližně tři sta gramů. Omyjeme je, osušíme, zbavíme lodyh, na hrubo pokrájíme a zalijeme litrem vařící vody. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme louhovat osm až dvanáct hodin (většinou se to prostě nechá do druhého dne). Poté šalvějový výluh přecedíme přes drobné síto nebo tradičněji přes pláténko, vmícháme kilogram cukru, uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme asi tři minuty – cukr se musí úplně rozpustit. Nakonec ještě dáme dvě lžíce medu (pro chuť), čtyři lžíce citronové šťávy, zamícháme a vroucí šalvějový sirup rozlijeme do vyvařených a vysušených lahví či sklenic, zavíčkujeme, otočíme a po vychladnutí uskladníme do tmavé spíže. Trvanlivost sirupu by měla být přibližně kolem roku maximálně roku a půl. Po uplynutí této doby se velmi rychle vytrácí léčivý účinek bylin.

V druhém případě můžeme využít i šalvěj sušenou a sirup si vyrobíme za studena. Sušenou bylinu nasypeme do jedné čtvrtiny připravené sklenice (jako vždy ji před tím pořádně vyvaříme a vysušíme), přisypeme i po půl lžičce sušeného zázvoru a skořice, díky kterým ještě zlepšíme antibakteriální a rozehřívací účinky šalvějového sirupu. Pak do sklenice nalijeme tekutý med – měl by být kvalitní, pokud možno od nějakého ověřeného včelaře. Pokud nám zcukernatěl, opatrně ho rozpustíme ve vodní lázni, jejíž teplota by se měla pohybovat kolem čtyřiceti stupňů, abychom nepřišli o většinu léčivých látek. Pak už stačí jen sklenici uskladnit do tmy a chladu a počkat přibližně měsíc. Po uplynutí této doby by měl být šalvějový sirup hotový. Trvanlivost je podobná jako u první verze. V obou případech podáváme během nemoci po lžičkách podle potřeby, můžeme ho také použít preventivně pro posílení imunity během sychravějších ročních období. V takovém případě jíme jednu lžíci denně.