Ještě před deseti patnácti lety se obecně tradovalo, že houby jsou vlastně jen pochutina bez jakékoliv výživné a léčivé hodnoty. Ale díky rostoucí popularitě hlívy či asijských hub tento názor pomalu mizí, i když blahodárné účinky většina lidí připisuje hlavně exotice. Ve skutečnosti i naše houby jsou ze zdravotního hlediska zajímavé. Navíc to není nějaký novodobý objev, jejich vlastnosti znaly už naše prabáby. Jen tyto znalosti díky nástupu moderní medicíny postupně vymizely z obecného povědomí. Léčivý je například smrkový hřib, ze kterého se dá vyrobit tinktura nebo olej, případně z něj lze udělat obklady.
Co smrkový hřib léčí
Tinktura se tradičně podávala jako lék proti kornatění tepen, při dušnostech a také na celkové posílení organismu a pro urychlení rekonvalescence. Dávkování bylo pět až deset kapek denně rozmíchaných ve sklenici vody nebo domácího mléka. Lžíci oleje se zase podávalo při zácpě, potížích s trávicím systémem a také jako lék na hemeroidy. Smrkový hřib se využíval i v čerstvé nebo sušené podobě k přípravě různých obkladů používaných na ošetření špatně se hodících ran, vředů a také na opařeniny i omrzliny. Hřiby se rozmačkalo nebo rozdrtilo na prášek, zalilo trochou vroucího mléka, nechalo trochu vychladnout a ještě teplou kašičku se přikládalo na ošetřované místo. K stejným účelům se doporučovala i tinktura nebo olej nakapaný na nějaký látkový obvaz.
Olej
Sklenici naplníme do poloviny očištěnými a nečervivými klobouky hřibů. Zalijeme ji do plna lněným olejem (lze ho nahradit slunečnicovým – výsledný lék bude sice trochu méně účinný, ale za to bude mít delší trvanlivost). Odložíme do tmy a do tepla. Denně jemně protřepeme. Po uplynutí dvou týdnů hotový hřibový olej přecedíme, přelijeme do tmavé lahve a uskladníme na nějaké chladnější místo bez přímého světla (ale ne do lednice). Pokud připravujeme hřibový olej ze sušených hub, sklenici plníme jen do pětiny.
Tinktura
Přibližně dvě hrsti sušených hřibů rozdrtíme v hmoždíři na prášek a nebo je umeleme. Nasypeme do sklenice a zalijeme půl litrem čtyřiceti procentního konzumního lihu (lze použít i jinou, stejně silnou, čistou pálenku bez chuti). Sklenici uzavřeme a odložíme na chladné a tmavé místo. Po třech týdnech vše dvakrát přecedíme přes pláténko či přeloženou gázu a hotovou tinkturu přelijeme do skleněné láhve a uzavřeme. Uskladňujeme ji podobně jako olej.