Výhody a rizika spojená s konzumací syrového masa

Konzumace syrového masa není nějakou extra novinkou, ale v posledních letech se stává čím dál populárnější. A nejde o různé extrémní diety či úpravy jídelníčku, ty jsou stále záležitostí pár promile populace. Módou se ale nyní stala různá sushi, carpaccia či tatarské bifteky. Tepelně neopracované maso má rozhodně několik zajímavých zdravotních výhod, ale stále bychom neměli zapomínat i na určitá rizika.

Jedna výhoda je naprosto samozřejmá a po chvilce přemýšlení by na ni určitě přišel každý. Maso v sobě obsahuje mnoho cenných živin a tepelným zpracováním o část z nich přijdeme. V syrovém mase zůstanou. Tím pádem tělu dodáme mnohem více zdraví prospěšných látek. Také při vaření, pečení a obzvláště smažení maso je velmi často v kontaktu s dalšími surovinami, které zas až tak zdraví prospěšné nejsou. Jedná se o různá chemická dochucovadla, která k syrovému nepotřebujeme a také při smažení o olej, který sice tělo potřebuje, ale teplem se mění jeho vlastnosti k horšímu (samozřejmě při pečení a smažení zde je riziko připalování masa a vzniku karcinogenních látek). No a do třetice všeho dobrého, konzumace syrového masa pomáhá hubnout. Jednak máme mnohem dříve pocit sytosti, takže ho sníme méně a navíc při jeho zpracování (od žvýkání až po trávení) organismus spaluje více energie.

Vyložené nevýhody jedení syrového masa vlastně neexistují, ale jsou tu výrazná rizika, která rozhodně nesmíme podceňovat. Při jeho nákupu a přípravě musíme být extrémně opatrní. Maso musí být čerstvé a z naprosto důvěryhodného zdroje (měli bychom se i dívat, jak s ním v prodejně zachází, holá ruka co bere peníze a pak nám podává kousek masa na tataráka, by měla být varováním, že tady opravdu ne), jíst bychom ho měli pokud možno co nejrychleji po nákupu a vše, s čím přichází do kontaktu by mělo být pokud možno sterilně čisté. Takže musíme udržovat v dokonalém pořádku lednici, prkénka, linku, talíře a samozřejmě nože. Jinak riskujeme to, že naše tělo bude „obohaceno“ o salmonellu, lysterie, e.coli, tasemnici, svalovce, campylobactera nebo například o parazity, kteří vyvolávají toxoplazmózu. Právě z důvodu tohoto nebezpečí se rozhodně doporučuje, abychom syrové maso nepodávali dětem, těhotným ženám a nemocným. Většina potíží, které výše zmíně „breberky“ dokážou vyvolat, mohou být pro slabší organismus fatální.