Zdravý křen wasabi

Asi každý milovník japonské kuchyně, zvláště pokud si rád pochutnává na dobrém sushi, zná wasabi. Jedná se o velmi ostrou pastu zelenkavé barvy*, která se vyrábí z brukvovité rostliny nazývané občas také japonský křen. Málokdo ale ví, že tato pikantní specialita má zajímavé účinky a v omezeném množství se dá říci, že je i velmi zdravá.

Proti bakteriím a žaludečním vředům

Podle různých legend historie pěstování a využívání wasabi v kuchyni sahá přibližně do osmého století našeho letopočtu. Je velmi pravděpodobné, že už v raně středověkém Japonsku si lidé všimli nejen chuťových vlastností tohoto křenu, ale také toho, že má silné antibakteriální a antimykotické (působí proti plísním) účinky. Proto se také podává k syrovým rybám, na kterých se bakterie dokážou množit opravdu rychle. Látky, které wasabi obsahuje, dokážou zahubit i tak otravné „breberky“, jako jsou Staphylococcus aureus, Heliobacter pylori**, Escherichia coli a Streptococcus mutans.  Navíc jednoznačně zlepšuje trávení, udržuje naši trávicí soustavu v dobré kondici a urychluje celkovou rekonvalescenci po nějaké bujaré oslavě. Podle příznivců přírodního očišťování organismu má takzvaný japonský křen také velmi dobré detoxikační vlastnosti.

Proti rýmě i rakovině

O častější konzumaci wasabi bychom měli popřemýšlet hlavně během sychravějších měsíců. Má velmi intenzivní vůni i chuť, které nám při kašli a rýmě nám krásně pomohou „protáhnout“ ucpaný nos a na chvíli utlumí nepříjemnou bolest nebo škrábání v krku. Wasabi také rozehřívá dutiny a vyšší obsah vitamínů C a B pomáhá posílit celkovou imunitu. Z minerálů za zmínku stojí draslík, hořčík, železo, mangan a vápník. Ze zdravotního hlediska je zajímavý také výskyt některých unikátních glukosinalátů. Ty se po chemickém narušení rostliny přeměňují na isothiokyanáty, které podle mnoha vědeckých výzkumů mohou působit jako dobrá prevence proti vzniku rakoviny (a vědci intenzivně zkoumají také možnost jejich využití v léčivech).

* při nákupu wasabi pasty si musíme pečlivě přečíst složení, protože často se prodávají „vynálezy“ ve kterých je wasabi jen doslovně pár procent a místo něj je použitá spousta obyčejného křenu. Zelenou barvu tam vytváří barvivo. Pravá pasta je chuťově mnohem lahodnější než různé náhražky.

** Helicobacter pylori je zodpovědný za vznik žaludečních vředů.