Antibiotika a citrusy i mléko

Antibiotika mohou být velmi prospěšná při léčbě některých bakteriálních onemocnění. Samozřejmě má to i malý háček. Velmi časté užívání a nebo nesprávná léčba mohou postupně snižovat jejich účinnost, což dlouhodobě může mít velmi závažné následky. Musíme dodržet přesné dávkování a časy, které určí lékař, je třeba tělu dopřát spíše klidový režim a mimo jiné je dobré si dávat pozor na citrusy, mléko a mléčné výrobky.

Začněme s tím mlékem a mléčnými výrobky. Asi každý už slyšel o tom, že během léčby antibiotiky dochází k silnému narušení naší střevní mikroflóry. Z toho důvodu se doporučuje podávání tak zvaných laktobacilů a také zvýšená konzumace jogurtů nebo kefírů, které obsahují zdraví prospěšné kultury (většinou se jedná o čisté nedoslazované a nedochucované výrobky). Jenže zároveň mléko a mléčné výrobky obsahují vysoké množství vápníku*, díky kterému je náš organismus schopen vstřebávat léčivé látky z antibiotik jen v omezeném množství. Takže kvalita léčby je omezená a dlouhodobě se může stát, že se bacily v našem těle „otuží“. Pozor, to ale neznamená, že doporučení s jogurty či kefíry je špatné. Jen pokud je chceme jíst, mělo by to být minimálně dvě hodiny před nebo po podávání antibiotika.

Velmi podobná situace je i s citrusy – hlavně se jedná o grepy a červené pomeranče. Mají velmi vysoký obsah flavonoidů, což je v normální situaci pro náš organismus skvělá informace. Bohužel během nemoci je tomu trochu jinak.  Tyto látky totiž v těle mění účinky mnoha léčiv a samozřejmě se to týká i antibiotik. V tomto případě se nejedná o snížení účinné dávky, jako to mohou způsobit mléčné výrobky a čisté mléko, ale k opačné situaci, kdy díky přibrzdění práce jednoho z enzymů, naše tělo dostane najednou mnohem větší dávku léčiva, než by mělo. Zvláště grepy a ty zmíněné červené pomeranče bychom měli během léčby úplně vyřadit z našeho jídelníčku (netýká se to jen ovoce, ale samozřejmě i džusů nebo různých výtažků). V případě jiných citrusů je lepší zachovat opatrnost a odstup mezi polknutím prášku a jedením ovoce či pitím šťávy by měl být kolem čtyřech hodin.

* při léčbě antibiotiky si dávejme pozor nejen na citrusy a mléko. Problém mohou způsobit i na minerální vody. Vápník, který je v nich obsažen, působí v těle stejně jako ten z mléčných výrobků. Takže prášky rozhodně minerálkami nezapíjíme. Stačí obyčejná voda z kohoutku.