Barva ovoce a zeleniny

Některé pozitivní účinky ovoce a zeleniny můžeme celkem snadno poznat už na první pohled. V přírodních barvivech se ukrývá léčivá síla, kterou bychom měli využívat co nejčastěji. Z toho důvodu někteří výživoví odborníci a lékaři dělí ovoce a zeleninu do pěti skupin v závislosti na převažující barvě.

Červená – patří tam mimo jiné rajčata, višně, třešně, ředkvičky, jahody, bulvy červené řepy a samozřejmě i paprika stejné barvy. Tato skupina díky vysokému obsahu lykopenu blahodárně působí na srdce a celý oběhový systém. Pozitivní efekt navíc posiluje vyšší obsah draslíku a také rozpustné pigmenty nazývané antokyany.

Žlutá (oranžová) – patří sem možná trochu překvapivě mrkev, ale také dýně nebo různé citrusy. Tyto plody mají vyšší obsah beta karotenu, který bychom měli dodávat tělu pravidelně (ale pokud možno přírodní formou a ne v podobě potravinových doplňků). Díky němu mimo jiné zpomalíme viditelné známky stárnutí, zlepšíme kvalitu pokožky i nehtů a také pomůžeme svému zraku. Mají hodně antioxidantů, které snižují škodlivé účinky volných radikálů.

Bílá – sem řadíme například cibuli, česnek, pórek, ale také i květák. Zvláště v případě cibulovin náš organismus ocení velmi kvalitní antibakteriální účinky, díky kterým se lidově česneku či cibuli říká přírodní antibiotikum. Navíc částečně účinkují i jako antivirotikum (čímž se liší od antibiotik klasických), působí protizánětlivě a močopudně. Mají vyšší obsah síry, která pomáhá s udržením správné hladiny cholesterolu a pozitivně působí na kůži, vlasy a nehty.

Zelená – v této skupině je například špenát, salát, petržel, řeřicha, brokolice nebo z ovoce například kiwi nebo angrešt.  Obecně veškerá zelená zelenina i ovoce obsahuje vysoké množství chlorofylu a kyseliny listové. První látka pomáhá správné činnosti jater, zlepšuje trávení a pomáhá očišťovat organismus. Ta druhá je zase velmi důležitá pro správný vývoj plodu, zlepšuje fungování nervové soustavy a také pomáhá při tvorbě červených krvinek.

Modrá – řadíme sem švestky, borůvky, černý rybíz, tmavé hrozny, lilek a také například klikvu či brusinky. Jsou výtečným zdrojem silných antioxidantů, zpomalují stárnutí, posilují imunitní systém i chrání tělo před vznikem infekce a pomáhají zlepšovat funkci močové soustavy (výtažky z brusinek či klikvy patří k nejlepším přírodním lékům na problémy se záněty močového měchýře).