Plody černého bezu neboli bezinky se v lidové medicíně využívají k léčbě mnoha zdravotních neduhů. Mají spoustu zdraví prospěšných látek, ale neměly by se konzumovat syrové. Obsahují sambunigrin, který může způsobovat nevolnost, průjmy a zvracení. Díky tepelnému zpracování se tento glykosid rozloží a následně z konzumace bezinkových léků či pochutin nemusíme mít strach. Z plodů se na podzim nejčastěji připravuje léčivý sirup nebo likér. Na dva recepty na bezinkový likér se podíváme na následujících řádcích.
Klasický recept na likér
Ingredience: 1 kilogram zralých bezinek, 1/2 litru čtyřicetiprocentního alkoholu (tradičně se používá vodka nebo rum), 1/2 skleničky šedesátiprocentního potravinářského lihu, 4 lžíce medu, kousek skořice, 5 hřebíčků, šťáva a nastrouhaná kůra z jednoho citronu.
Očištěné a opláchnuté ovoce probereme. Zbavíme se nezralých plodů a stonků. Zalijeme třema skleničkami vody, uvedeme do varu a na mírném ohni povaříme přibližně deset minut. Přecedíme přes síto nebo pláténko a pořádně vymačkáme lžící veškerou šťávu z plodů. Po vychladnutí zalijeme vybranou pálenkou. Někdo preferuje bezinkový likér s co nejvýraznější chutí ovoce a vybírá vodku. Další mu chce dát nějaký šmrnc navíc a sáhne po rumu. Je to čistě věc osobních preferencí. Odložíme do chladu na pět dní. Následně vmícháme potravinářský líh a necháme likér zrát další tři dny. Ve sklenici vody svaříme půl druhé sklenice vody, med (dá se nahradit cukrem), hřebíček, skořici, nastrouhanou kůru z citronu a citronovou šťávu. Necháme vychladnout a přecedíme k základu na bezinkový likér. Rozlijeme do lahví z tmavého skla a necháme dozrávat. Dá se pít po několika týdnech, ale lepší je mu nechat aspoň tři měsíce na zrání.
Bezinkový likér s vínem
Ingredience: 1 a 1/2 kilogramu zralých bezinek, 1 kilogram cukru, šťáva z 2. citronů, vanilka, skořice, 6 hřebíčků, 1/2 litru bílého vína, 1 litr šedesátiprocentního potravinářského lihu
Otrhané plody černého bezu probereme, zbavíme nezralých a nebo nahnilých či hodně poškozených plodů. Omyjeme, necháme okapat a dáme do mrazáku na noc přemrazit. Další den je nasypeme do hrnce, nalijeme litr vody, bílé víno a citronovou šťávu. Přisypeme cukr, hřebíček a vložíme kousek skořice a vanilky. Velmi pečlivě rozmícháme a uvedeme do varu. Za stálého míchání vaříme na menším plameni asi pět minut. Přecedíme a vymačkáme šťávu z plodů. Čistou cukrovou šťávu smícháme s potravinářským lihem a čerstvý likér rozlijeme do lahví z tmavého skla. Zavíčkujeme a uskladníme mimo dosah světla. Necháme zrát alespoň tři měsíce.
Jako lék podáváme bezinkový likér v případě nevolnosti nebo nachlazení. Dávkování je půl polévkové lžíce třikrát denně (denní dávka by neměla překročit 50 ml). Naše babičky si také dopřávaly stopičku likéru na problémy s tlakem i cholesterolem, proti parazitům, pro lepší náladu nebo posílení imunity. Z logických důvodů likér není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Také by se mu měl vyhnout každý, kdo bere nějaké léky, u kterých je zakázaný alkohol.