Kopřivová semínka – sběr a účinky

Kopřivová semínka vhodná pro sběr - credit Pixabay by Byrov

Kopřiva dvoudomá zaujímá v přírodní medicíně velmi významné místo. Většina lidí využívá na jaře posbírané listy mladých rostlin nejen pro obohacení velikonočního jídelníčku, ale i k různým očistným kůrám, pro zlepšení funkce jater, žlučníku, proti chudokrevnosti nebo k různým kosmetickým účelům. Přitom také na podzim může tato léčivka hodně nabídnout. Dozrávají kopřivová semínka, která můžeme s mírnou nadsázkou označit za jednu ze superpotravin jednadvacátého století. Semena kopřivy se dají celkem bez problémů pořídit v různých bylinkářských obchodech, ale vlastní sběr přinese určitě hodně radosti a navíc nezatíží peněženku.

Sběr semínek kopřivy dvoudomé

Kopřivová semínka sbíráme na od srpna až do října. Měla by být zralá – postupně mění barvu ze zelené na olivovou až hnědou. Kopřiva sice roste téměř všude, ale pro sběr bychom měli vybírat místa dále od civilizace. Zvláště se vyhýbáme okrajům silnic, okolí průmyslových zón a husté zástavbě. Také nejsou příliš vhodná různá rumiště. Tam se sice kopřivám skvěle daří, ale nemáme jistotu, co všechno se v půdě, ze které rostou, může nacházet. Vyrazíme během slunečného dne pozdějším dopolednem. Alespoň dva dny před sběrem by nemělo pršet. Nezapomeneme na rukavice. Z kopřiv můžeme oklepávat semínka rovnou na místě, ale výtěžnost není moc vysoká. Praktičtější je kopřivy nastříhat, uložit do nějaké větší papírové krabice a zbytek práce dokončit doma. Tam rostliny rozložíme na papír a necháme dva až tři doschnout. Pak by se semínka měla krásně oddělit. Ještě je dosušíme. Můžeme to urychlit v sušičce nebo troubě, ale teplota nesmí přesáhnout padesát stupňů. Přeložíme do dobře uzavíratelných sklenic. Pro jistotu lze ke kopřivovým semínkům přidat i pár zrníček rýže, které budou pohlcovat případné zbytky vlhkosti.

Léčivé účinky a využití kopřivových semínek

Kopřivová semínka obsahují vitamíny A, B, C i E, draslík, vápník, železo, karotenoidy, chlorofyl, nenasycené mastné kyseliny, fytosteroly a antioxidanty. Mají mírně afrodiziakální působení, proto se od starověku doporučovaly rodinám, kde byl milostný život na ústupu. Podle antických lékařů také podporovaly lepší činnost ledvin. Římští legionáři je používali proti únavě, pro lepší koncentraci a rychlejší regeneraci sil. Působí proti stresu a pomáhají s regulací hormonů. Díky vyvážené kombinaci zdraví prospěšných látek kopřivová semínka zlepšují celkovou obranyschopnost organismu a metabolismus. Přírodní léčitelé je doporučují také při fyzicky a psychicky náročné práci. Podle některých výzkumů pomáhají chránit játra a tlusté střevo. Dají se také využít při výrobě domácí kosmetiky, protože mají dobré hydratační vlastnosti, zlepšují elasticitu pokožky, zmírňují alergická podráždění a různé kožní záněty. Z kopřivových semínek lze připravovat léčivý čaj. Dá se je také přisypávat do müsli,kaší, smoothie, jogurtu nebo salátů. Jejich lehce oříšková chuť dokáže vylepšit míchaná vajíčka a různé pomazánky. A nebo je můžeme jen tak nasypat na chleba s máslem případně zobat jen tak. Fantazii se meze nekladou.