Pohankový chléb si můžeme velmi snadno upéci doma. Zdravotně je hodně zajímavou alternativou ke klasickému pečivu. Obzvlášť ho ocení všichni, kteří preferují stravu bez lepku, protože klasickou mouku nahrazuje zdravá a hlavně bezlepková pohanka. Chleba se připravuje podle receptu opravdu velmi snadno, jen si musíme před pečením vyhradit trochu času na nachystání kvásku, kterým v receptu zastoupíme klasické droždí.
Co se skrývá v pohance
Pohanka patří ze zdravotního hlediska k asi nejzajímavějším obilovinám. Jak už je uvedeno v úvodu, neobsahuje lepek, na který je část populace alergická. Ale to není její jediná výhoda. Obsahuje velké množství vitamínu B a E, draslík, železo, hořčík, fosfor, selen, vápník, zinek a křemík. Je dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a kvalitních sacharidů. Pohanka dokáže tělu dodat egzogenní aminokyseliny, které lidský organismus nedokáže sám vytvářet.
Koupit můžeme praženou nebo nepraženou verzi. Chléb se dá připravit z obou, ale pokud hledíme hlavně na zdraví, raději sáhněme po nepražené pohance. V té druhé je obsah zdraví prospěšných látek výrazně nižší a navíc díky delšímu tepelnému zpracování při pečení chleba ještě klesne. Pokud nám ale jde o chuť, pražená pohanka má zajímavou oříškovou příchuť, kterou přenese i do našeho pečiva.
Recept na pohankový chleba
Nachystáme si půl kilogramu pohanky, přibližně dvě lžičky soli a vodu. Pohanku pořádně propláchneme a zalijeme vodou tak, aby byla kompletně zakrytá. Misku dáme do tepla a přikryjeme utěrkou. Necháme bobtnat deset až dvanáct hodin nebo klasicky přes noc. Pořádně promícháme, podle potřeby dolijeme vodu, aby byla stále zakrytá, a odložíme na dalších dvanáct hodin. Pohanka by měla vsáknout většinu tekutiny, pokud ne, nadměrné množství slijeme. Přidáme sůl a rozmixujeme. Vzniklá kaše nemá být úplně hladká, v ideálním případě by měla obsahovat i viditelná zrnka.
Pekáček (pohankový chléb velmi hezky vychází z kruhových nádob) vyložíme pečícím papírem, přelijeme do něj nachystané těsto a odložíme na dalších dvanáct hodin, aby nám základ dokvasil a z těsta vznikl chléb a ne tenká a tvrdá placka. Troubu rozehřejeme na necelých dvě stě stupňů a chleba pečeme přibližně hodinu. Hotový by měl být ve chvíli, kdy bude mít křupavý povrch, na kterém se začnou objevovat charakteristické praskliny. Chleba vyndáme z pekáče a necháme vychladnout na dřevěném prkénku.
Tip pro zkušené pekaře – pro zvýšení obsahu vlákniny můžeme recept upravit a do rozmixované směsi přimíchat dvě lžíce ovesných vloček. Vhodná jsou i různá semínka, oříšky nebo například sušené ovoce.