Chutě a kulinářské návyky se v průběhu staletí mění. Například klasické, našimi babičkami milované, rychlokvašky, z většiny domácností vytlačily okurky nakládané v octu. Nic proti této pochoutce, zvláště kornišonky jsou opravdu výtečné, jenže rychlokvašky v slaném nálevu jsou nejen chutné, ale k tomu velmi zdravé a recept na jejich výrobu je opravdu velmi jednoduchý.
Rychlokvašky vznikají mléčným kvašením, díky tomu se v nich uchovává dostatek vitamínu C a mírně zvyšuje obsah vitamínu B. Také obsahují sodík, draslík, hořčík a vápník. Najdeme v nich, podobně jako v kysaném zelí, probiotika, které udržují v pořádku náš trávicí systém. Na rozdíl od okurek v octu, u domácích rychlokvašek můžeme bez obav pít i nálev. Jednak je to skvělý životabudič po prohýřené noci, ale navíc obsahuje většinu zdraví prospěšných látek, které má zelenina. Tradiční medicína nálevu připisuje schopnost zlepšovat zrak, regulovat práci srdeční soustavy a také by měl působit proti stresu.
Recept, jak bylo uvedeno v úvodu, je velmi jednoduchý. Tradičně se používaly různé kameninové nádoby, ale není to nutnost, klidně si poradíme i s obyčejnou velkou sklenicí. Na tři kila okurek budeme potřebovat tři paličky českého česneku (čínský nebo španělský nemá tu sílu, takže pokud máme jen takový, musíme zvýšit dávku), čerstvý křen, kopr, sůl, nové koření a celý pepř. Na spodek velké sklenice (musí být samozřejmě vyvařená) rozložíme celé větvičky kopru (můžeme jim trochu rozmačkat stonky), nastrouhaný křen podle chuti a výdrže, oloupané a rozpůlené stroužky česneku, nové koření a pepř. Do nádoby naskládáme okurky a vše zalijeme slaným nálevem. Ten připravíme tak, že v teplé vodě rozmícháme sůl v poměru přibližně vrchovatá lžíce na půl druhého litru. Zavíčkujeme, sklenici otočíme a odložíme na nějaké tmavší místo. Hotové jsou za několik dnů. Je možné je také přikrýt propíchnutou potravinářskou fólií ale v tomto případě si pohlídáme, aby nám žádná okurka nevyčuhovala nad nálev.
info: V receptech se občas objevuje ocet, ale ten opravdu do normálních rychlokvašek nepatří. Co tam ale můžeme přidat, je kousek domácího chleba, který může urychlit proces kvašení. S kořením můžeme experimentovat, velmi oblíbená je ještě hořčice a mnoho lidí nedá dopustit na višňové nebo vinné listy. Pro urychlení kvašení se doporučuje velké okurky propíchat vidličkou. Rychlokvašky můžeme přikusovat samozřejmě jen tak, ale například naši severní sousedé z nich připravují skvělou okurkovou polévku na teplo http://www.toprecepty.cz/recept/29223-smetanova-okurkova-polevka/ a na východě zase perfektní soljanku http://www.rozhlas.cz/sever/recept/_zprava/soljanka–198659
půldruhá sklenice je fakt dobrá míra
Díky za upozornění, zůstala tam z přeformulovávání nepříliš srozumitelná věta. Opraveno. Ať se vám rychlokvašky povedou a chutnají 🙂
Dobrý den, hledal jsem recepty protože rychlokvašky mám moc rád. Když jsem byl ještě kluk, bylo jich všude dost. Časem je téměř nešlo sehnat. Děkuji za báječný recept, určitě vyzkouším a dám vědět. Domácí jsou prostě domácí.