Borůvky – vitamíny, sušení, zavařování

Výpravy na borůvky, to je dětství asi většiny z nás – sběr, kde více ovoce končilo v malých pusinkách než v košíčcích, upatlaná pusa a poté ještě následovalo několik týdnů s různými ovocnými knedlíky a dezerty. Ale k borůvkám bychom neměli přistupovat pouze jako ke krásné vzpomínce či chutnému sezónnímu mlsání. Toto ovoce obsahuje různé vitamíny a prospívá celému organismu. Proto část sklizně (nebo i nákupu) bychom si měli uskladnit, abychom jejich účinky mohli využívat celoročně.

Borůvky obsahují skupinu vitamínů B (B1, B2, PP neboli B3 a kyselinu listovou čili B9), v různém ovoci obvyklé céčko a také nevelké množství beta-karotenu. Z minerálů jsou výrazněji zastoupeny vápník, draslík, fosfor a také trochu zinku, železa a manganu. Mají i třísloviny, které zlepšují práci trávicího systému.  No a nakonec jsou zde i zdraví prospěšné antokyany, které odpovídají za hezkou barvu ovoce. Tyto flavonoidy jsou výtečným antioxidantem a pomáhají chránit organismus před škodlivými účinky volných radikálů. Navíc omezují účinky tzv. zlého cholesterolu, podporují srdce, zlepšují funkci mozku a prospívají našim očím. V lidové medicíně se využívalo borůvky například při žaludečních potížích, sušené ovoce se podávalo při průjmech nebo roupech a jiných parazitech*, listy při problémech s trávicím a močovým systémem. Různé sirupy se pily pro posílení imunity a pro chuť.

Sušit bychom měli pouze hezky zralé nepoškozené plody, které jsme nasbírali během hezkých slunečných dní. Borůvky před sušením nejdříve pořádně očistíme od zbytků stonků a listí a pečlivě, ale zároveň opatrně, omyjeme. Poté je rozmístíme na nějaký plech, síto nebo pečící papír či alobal a necháme venku mimo přímé slunce (nesmí být vlhko). Pokud počasí to nedovoluje a nebo se během sušení náhle zhoršilo, dosušujeme je v troubě na padesát stupňů – ovoce v troubě i na slunci přinejmenším jednou otočíme. Majitelé sušičky samozřejmě postupují podle návodu jejich přístroje. Správně zpracované ovoce bychom měli být schopni rozmáčknout, ale nemělo by být mokré.  Sušené borůvky přechováváme v čisté uzamykatelné nádobě v chladné spíži a nebo nasypeme do mikrotenových sáčků a uskladníme na mrazáku, kde vydrží i několik let.

Metod zavařování je spousta. Zde ukážeme recept na chutný a zdravý borůvkový kompot či sirup (dostaneme hodně husté dobře ředitelné tekutiny) uchovávající většinu zdraví prospěšných látek, který by měl zvládnout opravdu každý. Budeme potřebovat šest litrů ovoce a přibližně dva kilogramy cukru a také větší množství vyvařených a dokonale suchých sklenic. Do každé nádoby vložíme tři vrchovaté lžičky borůvek a zasypeme je dvěma lžičkami cukru. Na konec vždy dáme přibližně centimetrovou vrstvu cukru a sklenici zavíčkujeme. Ovoce odložíme přes noc. Druhý den si nachystáme hrnce vyložené utěrkou (aby nám při zavařování nepraskly skleničky a celá práce neskončila v záchodě), nalijeme do nich vodu a vše čtvrt hodiny zavařujeme. Poté zkontrolujeme, jestli jsou víčka dobře utažená, sklenice otočíme dnem vzhůru a po vychladnutí uskladníme.

* Paradoxně borůvky mohou být i zdrojem nebezpečného onemocnění, jakým je tasemnice liščí (vajíčka parazita mohou ulpět na povrchu ovoce). Proto bychom před jídlem měli bobulky velmi pečlivě umýt a nebo tepelně zpracovat.