Lidem, kteří mají sklony k nadýmání a případné větší plynatosti, příroda může docela dobře pomoci k lepšímu zdraví. Samozřejmě je spousta chemických prostředků, které se snaží podobné problémy řešit, ale bylinky, pokud fungují, jsou vždy lepší řešení, což je i tento případ.
Správně vybrané a upravené bylinky pomáhají proti nadýmání a větrům dosti rychle a zároveň bezbolestně. Je to hlavně díky různým silicím a tříslovinám (taninům), které obsahují. Tyto látky zjednodušují a urychlují trávení, potraviny pak neleží v našem trávicím traktu příliš dlouho, brzdí vytváření hnilobných bakterií a náš organismus díky tomu nevytváří nepříjemné větry a celkový pocit nadýmání. Omezují také výskyt bolestivých stahů střev.
Nejrychlejší pomoc převážně poskytne vypití čerstvě spařeného nálevu ze sušené máty nebo třezalky. Podává se nejlépe po lžičkách, je ho možno pít i malými doušky. Připravíme ho tak, že lžičku bylinek zalijeme skleničkou vroucí vody a necháme přibližně čtvrt hodiny přikryté louhovat.* Stejnou pomoc může poskytnout i podobně připravený nálev z půl lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru, který před vypitím ještě obohatíme o lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy.
Mnohem účinnější na nadýmaní jsou ale různé bylinkové směsi, kde se síla různých rostlin doplňuje a podporuje. Takovéto mixy proti nadýmání a větrům bychom si měli připravit do zásoby předem. Zde návod na dvě různé velmi účinné směsi ze sušených bylinek.
1. Promícháme 4 lžičky máty, 3 lžičky semínek kopru, 3 lžičky kmínu, 3 lžičky anýzu a 2 lžičky heřmánku (případně větší či menší množství při zachování poměru). Směs si uložíme do sterilně čisté, ale zároveň absolutně suché nádoby. Poté ji vytáhneme při problémech s nadýmáním a dvě lžičky zalijeme cca 150 ml vroucí vody (2/3 skleničky). Během dne vypijeme malými doušky a nebo po lžičkách 3 až 4 porce tohoto léčivého nálevu.
2. Promícháme 6 lžiček koriandru, 4 lžičky kmínu, 4 lžičky fenyklu (množství samozřejmě upravíme podle gusta a potřeb, zachováváme jen poměr 3:2:2). Když nás začne trápit nadýmání, zalijeme dvě lžičky směsi studenou vodou, necháme přejít varem a dáme vychladnout. Vychlazený vývar pijeme na dvakrát s dvouhodinovým odstupem (vždy půl sklenice).
A jedna obecná rada na konec, nadýmání je možno předcházet již při vaření. Může stačit, když do pokrmů přidáme ty správné bylinky a koření. Nejlepší je majoránka, kmín, tymián, šalvěj a kopr.
* pozor na třezalku během slunečných dnů.