Čaj z bobkového listu

Bobkový list vysypaný ze skleničky s kořením - credit Pixabay by kropekk pl

Bobkový list neboli vavřín patří mezi nejpoužívanější koření nejen v české v kuchyni. Spousta polévek či omáček se bez něho neobejde. Ale nejedná se pouze o nějaké zajímavé dochucovadlo. Podobně jako další přírodní přísady přidávané do jídla má i bobkový list léčivé účinky, které lidé ve Středomoří znají už od starověku. Vavřínový keř hraje významnou roli v antické legendě o nymfě Dafné, která prchala před neodbytným bohem Apollónem. Lístečky také využívaly řecké věštkyně v slavném Delfském chrámu, protože věřily, že dokáže posílit jejich psychické síly. Moderní věda potvrdila, že vavřín obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Jejich působení můžeme vyzkoušet například přípravou čaje z bobkového listu, která je opravdu velmi jednoduchá.

Účinky bobkového listu

Čaj z bobkového listu může pomoci s odstraňování škodlivých toxinů z organismu a dokáže urychlit metabolismus. Má antivirotické, antibakteriální i protizánětlivé účinky a reguluje hladinu krevního cukru. Zlepšuje trávení a pomáhá při nechutenství i bolestech břicha. Zmírňuje problémy při zánětech krku, dásní i ústní dutiny a také může pomoci při takzvaných revmatických bolestech. Látky obsažené v bobkovém listu působí blahodárně na ledviny a játra. Léčitelé vavřín doporučují i proti stresu a nespavosti. Při zevním využití čaj urychluje hojení drobných ranek, pomáhá proti podráždění a svědění kůže či štípnutí hmyzu a může zmírnit problémy s akné. Také ho lze použít na vlasy – posiluje cibulky, zpomaluje jejich vypadávání a omezuje tvorbu lupů.

Recept na vavřínový čaj

Jak už je uvedeno na začátku článku, připravit čaj z bobkového listu lze skutečně velmi snadno. Vezmeme si malou hrstku sušených listů – přibližně kolem pěti gramů, nadrtíme je, nasypeme do hrnku a zalijeme vařící vodou. Necháme louhovat pod pokličkou patnáct minut. Odklopíme, necháme mírně vychladnout a přecedíme. Někteří léčitelé preferují místo vavřínového nálevu odvar. Do do větší sklenice vroucí vody nasypeme rozdrobené listy a přibližně pět minut povaříme. Přikrytý hrnec odložíme na pět hodin do chladu a následně přecedíme. Při vnitřním využití jeden hrnek pijeme po malých doušcích v průběhu celého dne. Léčivá kúra by neměla trvat déle než tři dny. Pak si dáme od bobkového listu alespoň na týden pauzu.

Nálev i odvar z bobkového listu nejsou vhodné pro těhotné a kojící ženy nebo pro malé děti. Jeho užívání také rozhodně musíme konzultovat s odborníkem v případě, že musíme brát léky snižující hladinu cukru nebo srážlivost krve. Obecně, jako u všech přírodních léčiv, je rozumné dlouhodobější vavřínovou očistu probrat s lékařem vždy, když dlouhodobě užíváme jakákoliv léčiva.