Řepíkový čaj – účinky a příprava

Květ řepíku lékařského, z nati kterého se dělá velmi účinný čaj - credit Pixabay by WikimediaImages

Řepík lékařský (latinsky Agrimonia eupatoria) lidově zvaný bič boží je trochu pozapomenutá, ale přitom velmi účinná léčivá bylina. Doložená historie jeho používání sahá až do dob antického Řecka. Podle legend jeho účinky objevil král Mithridatés Pontský (neboli Eupator), po němž rostlina nese i své latinské jméno. Řepík mu údajně vyléčil nemocná játra a tím ho zachránil před smrtí. V antice a středověku bylinu lékaři doporučovali právě na jaterní potíže, pro lepší trávení či posílení a očistu organismu. Předepisovalo se ho na různé kožní problémy – do odvaru z řepíku se dokonce namáčely obklady přikládané na zranění způsobená kulkou z muškety či hadí uštknutí. Zpěváci, herci a řečníci ho pravidelně využívali jako kloktadlo při bolestech v krku a problémech s hlasivkami. Pro domácí léčbu se nejčastěji připravuje odvar z byliny neboli řepíkový čaj.

Léčivé účinky čaje z řepíku lékařského

Seznam účinků, které řepíku lékařskému připisuje moderní i lidová medicína je velmi široký:

  • snižuje teplotu
  • pomáhá při průjmech a zlepšuje trávení
  • zlepšuje krevní oběh
  • urychluje léčbu žloutenky
  • má močopudné účinky
  • snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů
  • detoxikuje organismus a pomáhá při regeneraci jater
  • reguluje hladinu cholesterolu
  • posiluje nervový systém
  • má antiseptické účinky, které při zevním využití pomohou při vyrážkách, ekzému, akné nebo lupénce
  • urychluje hojení ran
  • pomáhá při kašli, zánětu průdušek a bolestech krku, má silné protizánětlivé účinky
  • zmírňuje krvácení, proto se doporučuje při silné menstruaci

Příprava řepíkového čaje

Řepíkový čaj můžeme připravit pro různá využití, pokaždé je postup trochu odlišný od ostatních.

Na pití: Lžičku byliny zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat pod pokličkou přibližně deset minut. Nápoj pijeme teplý maximálně třikrát denně.

Na kloktání nebo proplachování dutin: Čtyři lžíce bylinky zalijeme teplou vodou. Dáme na sporák a vaříme deset minut pod bodem varu – čaj by neměl bublat. Následně ho necháme louhovat a ještě teplou tekutinou pořádně vykloktáme.

Na obklady: Dvě lžíce byliny zalijeme dvěma skleničkami vroucí vody a necháme pod pokličkou louhovat přibližně deset minut. V hodně teplé tekutině namáčíme gázu nebo šátek a přikládáme na postižené místo.

Řepíkovému čaji by se měly vyhýbat těhotné a kojící ženy. Stejně tak si na něj musí dávat pozor alergici a lidé, kteří mají nějaké závažnější problémy s trávicí soustavou. Ve všech těchto případech je nejrozumnější jakékoliv užívání řepíku nejdříve konzultovat se svým lékařem. To samé udělejme i v případě, že ho chceme popíjet dlouhodoběji.